Градски парк у Бијељини добија едукативне табле

М. С.
Градски парк у Бијељини добија едукативне табле

БИЈЕЉИНА - Поред стабала кедрова, храста, кестена и других биљака, од којих су многе доношене из Беча приликом оснивања Градског парка у Бијељини крајем 19. вијека, ускоро ће захваљујући труду младих еколога из Основне школе “Вук Караџић” бити постављене едукативне табле са детаљним информацијама.

Ученици, под руководством наставнице географије Виолете Шеовац, пријавили су се на такмичење “Стартап викенд”, које је организовала Међународна организација за миграције, и међу осам екипа и 40 учесника освојили другу награду у износу од 2.000 КМ.

Захваљујући томе у наредних шест мјесеци уз свако стабло у градском парку биће истакнута информативна табла са називом, старошћу, условима раста, плодовима и другим занимљивостима везаним за те биљке.

- Надамо се да ће нам помоћи и други људи. Планирамо да стабла у парку добију имена по школама и посјетиоцима и да ће и грађани и туристи сазнати нешто ново - каже ученица Оља Петковић.

Њена школска другарица Јелена Савић каже да људи нису свјесни колико загађују околину и нису довољно еколошки освијешћени.

- Ово је један од начина да их едукујемо како би више цијенили и више времена проводили у парку који чини плућа Бијељине. Срећна сам због побједе и надам се да ћемо наставити да освајамо награде и мијењамо свијест људи - каже Савићева. 

Шеовчева сматра да ова активност није корисна само за ученике, који ће научити и практично радити, него за читав град и туристе.

- Овај парк је нешто најдрагоцјеније што град има, посебно у ово хладно доба године када је ваздух превише загађен, а дрвеће је врло важно за пречишћавање ваздуха - истиче Шеовчева.

Занимљиво је да су ученици осмислили и паметне канте за рециклажу смећа које би биле постављене у основним и средњим школама, али и вртићима у Бијељини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана