Градска управа Требиња трошила више него што има

Марина Чигоја
Градска управа Требиња трошила више него што има

Бањалука - Градска управа Требиње стварала је прошле године много веће обавезе него што је имала новца у буџету, што је за посљедицу имало стварање дефицита од 604.044 КМ, утврдила је Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

Ревизори су истакли и да налози за службена путовања и аконтације нису правдани у року, да дио набавки није спроведен у складу са законом и друге пропусте због којих су дали негативно мишљење за финансијске извјештаје, док је за дио који се односи на усклађеност активности са законским прописима добио мишљење са резервом.

- Буџетски приходи и примици су износили 23,69 милиона КМ, а расходи и издаци 24,30 милиона, па је остварен непокривени дефицит текућег периода од 604.044 КМ - наведено је у извјештају.

На основу одлука градоначелника са рачуна посебних намјена на редован рачун је пренесено 1,49 милиона КМ у виду позајмице ради плаћања доспјелих текућих обавеза. Ревизори су истакли да је тај новац требало да буде враћен на посебан рачун до краја 2014. године, али да то није учињено.

Ревизори су указали и да налози и аконтације за службена путовања нису правдани у утврђеним роковима, а да у Туристичкој организацији града за путовања у иностранство нису доношена рјешења. Расходи по основу путовања и смјештаја износили су 234.778 КМ. Ревизијом је откривено да нису утврђене ни јасне процедуре правдања трошкова репрезентације и рада интерног бифеа.

Према налазима ревизије, градске власти у Требињу дио јавних набавки нису спровеле у складу са законом. Једна од замјерки односи се на то што тендерском документацијом није уговорена, нити од стране извођача радова достављена гаранција за добро извршење посла за изградњу аутобуске станице.

- Закључени уговори су типски и не садрже заштитне клаузуле за добро извршење посла - навели су ревизори.

Навели су и неколико примјера неправилног евидентирања, које је довело до тога да расходе искажу мањим него што јесу. У ревизорском извјештају је наведено да сумњива и спорна потраживања Градске управе износе 6,41 милион КМ.

- Није у потпуности извршена процјена потраживања са становишта њихове наплативости. На основу узорком одабраних потраживања утврдили смо да су сумњива и спорна потраживања исказана у износу мањем минимално за 506.238 КМ - наведено је у извјештају.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић јуче није одговарао на телефонске позиве.

Бобар банка

Ревизори су упозорили и да је буџет Требиња изложен значајном ризику због ликвидације бијељинске Бобар банке у којој је блокирано 5,22 милиона КМ.

- Ликвидациони управник је признао ова потраживања, али начин и вријеме њихове исплате су неизвјесни - навели су ревизори.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана