Градоначелник Добоја ни слова о помоћи РС, похвале Изетбеговићу

Цвија Мркоњић
Градоначелник Добоја ни слова о помоћи РС, похвале Изетбеговићу

Добој - Извјештај о раду градоначелника Добоја Обрена Петровића усвојен је на јучерашњој сједници градске Скупштине, али је изазвао бурну расправу, јер је градоначелник себи приписао све заслуге за спасавање и обнову града послије катастрофалних поплава, иако је због његове пасивне улоге Републички штаб за ванредне ситуације био принуђен да именује повјереника за Добој.

Док су поједини одборници владајуће коалиције оцијенили да је Петровић заслужио да буде доживотни градоначелник, опозиција га је оптужила да је све заслуге приписао себи и да ниједном ријечју није поменуо огромну помоћ Републичког штаба за ванредне ситуације и Фонда солидарности за обнову РС.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Сања Вулић изјавила је да је градоначелников извјештај некоректан и пун неистина.

- Све што је урадио Републички штаб за ванредне ситуације са премијером РС Жељком Цвијановић на челу градоначелник је приписао себи. Тих дана у Добоју су боравили предсједник и премијер РС, те бројни министри и помагали грађанима, али нису ни поменути. Градоначелник, којем тих дана није било ни трага, зато је написао да му је један од гостију био Бакир Изетбеговић. Немамо ништа против Изетбеговића, али имамо против прећуткивања чињеница - казала је Вулићева.

Одборник СП-а Срђан Тодоровић рекао је да Скупштина не смије бити у функцији градоначелника, него да треба да буде обрнуто.

- Руководство Скупштине и одборници су дозволили ту врсту понижавања да служе као извршиоци нечега што предлаже градска администрација, а требало би да градоначелник и његови сарадници нама полажу рачуне - казао је Тодоровић.

Владајуће странке, предвођене СДС-ом, подржале су извјештај о раду градоначелника. Одборник СДС-а Данијел Јошић је казао да је 24 милиона КМ донаторских средстава уложено у Добој управо захваљујући градоначелнику.

- Мислим да заслужује да доживотно буде градоначелник, ако то Устав дозвољава. Његов рад се види у нашем граду, јер је обновљен у рекордном времену, захваљујући и његовом ауторитету - рекао је одборник НДП-а Сретко Ђурковић.

Петровић није присуствовао сједници Скупштине због посјете амбасадора САД, али је истакао да је Добој обновљен захваљујући донацијама америчке и осталих амбасада.

- Највећим успјехом сматрам то што сам успио да анимирам амбасаде у Сарајеву и све земље које желе помоћи Добоју - изјавио је Петровић.

СНСД је тражио да на дневни ред буде уврштено и повлачење одлуке о приступању Добоја Заједници општина турског свијета, јер се тој одлуци противе борци и велики дио популације, али је тај приједлог одбијен.

Помоћ привреди, поскупљују комуналије

Одборници у Добоју усвојили су одлуку о дугорочном кредитном задужењу града у износу од 3,75 милиона марака, од чега ће за помоћ привредницима који су претрпјели штету од поплава бити издвојена три милиона, а остатак за суфинансирање уређења корита ријеке Босне.

Дата је и сагласност за поскупљење воде, гријања и одвоза смећа, које су "Водовод", "Топлана" и "Прогрес" оправдали најављеним повећањем цијене струје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана