Градња вјетропаркова у Гламочу и Босанском Грахову: Инвестиција тешка пола милијарде КМ

Милијана Латиновић
Градња вјетропаркова у Гламочу и Босанском Грахову: Инвестиција тешка пола милијарде КМ

БОСАНСКО ГРАХОВО, ГЛАМОЧ - Пословница њемачког гиганта градиће вјетропаркове у Гламочу и Босанском Грахову, а вриједност инвестиције, од које локално становништво очекује процват привреде, је око пола милијарде марака.

Влада Ливањског кантона потписала је уговор с фирмом “Вјетроелектране дах планине” из Мостара, пословницом њемачке компаније “wpd Europe GmbH”, за изградњу вјетропаркова у тим повратничким општинама у ФБиХ. Концесионару је додијељена концесија за изградњу вјетропарка “Чадиљ”, смјештеног на подручју Гламоча, укупне инсталиране снаге од 138 мегавата, за коју је одређена једнократна концесиона накнада у износу од 62.236 КМ.

Додијељена је и концесија за изградњу вјетропарка “Марино Брдо”, смјештеног на подручју Босанског Грахова, укупне инсталиране снаге од 126 мегавата, за коју је одређена једнократна накнада у износу 56.330 КМ.

Годишња концесиона накнада обрачунаваће се у износу од 1,75 одсто од укупног бруто прихода оствареног производњом електричне енергије.

Уговори су склопљени на период од тридесет година у сврху коришћења вјетра за производњу електричне енергије.

Извршни директор регионалне пословнице “њпд Адриа” Зоран Обрадовић рекао је за “Глас Српске” да је процијењено улагање у вјетроелектране “Чадиљ” и “Марино Брдо” око пола милијарде марака.

- Крајњи износ зависиће од коначно одобреног инсталираног капацитета и услова, односно цијена на тржишту у вријеме реализације - рекао је Обрадовић, додавши да ће ове инвестиције сигурно допринијети и привредном развоју Гламоча и Босанског Грахова.

Обрадовић је истакао да су спремни да почну реализацију пројекта чим обезбиједе све потребне дозволе и сагласности.

- Вјерујемо да ћемо од свих нивоа управе имати подршку и у што скоријем року, у складу са прописима, почети изградњу - додао је Обрадовић.

Челници локалних заједница у којима ће енергија вјетра бити искоришћена за добијање електричне енергије надају се процвату привреде и пунијој локалној каси.

- Биће ово својеврсна финансијска инјекција за нашу општину. Обновљиви извори енергије су будућност, а ово је један од важнијих пројеката у нашој општини - рекао је начелник Гламоча Небојша Радивојша.

Начелник Босанског Грахова Урош Ђуран рекао је за “Глас Српске” да ових дана очекују посјету инвеститора.

- Имаћемо накнаду за концесију, а очекујемо и ангажовање домаћих предузећа на изградњи, касније и на одржавању вјетропаркова. Ријеч је о веома озбиљном инвеститору и задовољни смо што је изабрао баш наше општине за улагање - рекао је Ђуран.

Инвеститор

Оснивач компаније “Вјетроелектране дах планине” је њемачка фирма “wpd Europe GmBH” која је прошле године најавила изградњу четири вјетропарка на подручју Ливањског кантона. Осим два, за која је концесија одобрена, најављена је и изградња два вјетропарка на подручју Ливна. Ријеч је о једном од водећих свјетских произвођача обновљивих извора енергије. Овај глобални гигант има вјетроелектране у 30 земаља широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана