Градишко удружење “Ментално недовољно развијених лица” спрема трећи регионални скуп

Данијела Бајић
Градишко удружење “Ментално недовољно развијених лица” спрема трећи регионални скуп

ГРАДИШКА - Хеликоптер, мотори и фијакери само су дио садржаја овогодишње манифестације под називом “Сви смо ми дио вас” на која би требало да окупи око 2.000 родитеља и дјеце са потешкоћама у развоју, а да ће ово бити дан за памћење побринуће се и славни српски тенисер Новак Ђоковић, који ће својим присуством посебно измамити осмијехе малишана и њихових родитеља.

Ријеч је о трећем по реду скупу међународног карактера у организацији удружења “Ментално недовољно развијених лица” из Градишке, а који за циљ има да окупи што већи број људи на једном мјесту, бришући све границе и разлике, како у вјерском и националном погледу, тако и у вези са годинама и степеном инвалидитета.

Ова манифестација биће одржана 22. априла у насељу Крушкик, а највеће заслуге за организацију тог јединственог дружења носи четрдесетосмогодишњи Драгослав Шиник, звани Шиљо, којем успијева оно што ником другом није већ дуже вријеме на овим просторима, а то је да окупи дјецу и омладину са сметњама у развоју у пратњи родитеља са простора бивше Југославије.

Ова манифестација је, започиње причу овај хуманитарац, први пут организована 2018. године, али је због пандемије вируса корона једно вријеме стопирана.

-  И то нам је био разлог више да оваква дружења и упознавања првенствено са родитељима и малишанима из иностранства наставимо, јер су нам, као нико, помагали у набавци лијекова за дјецу са потешкоћама у развоју за вријеме пандемије. Наш познати писац Меша Селимовић једном је рекао: “Добри људи су срећа на овом свијету.” И заиста је тако, често то не видимо док своју доброту и несебичност не покажу онда када је најпотребније – прича Шиник, који је безброј пута измамио осмијехе на многа забринута лица која су у њему пронашла наду да их гура напријед и када су помислили да нема излаза.

Ово доба за одржавања манифестације, каже Драгослав, бирали су због прославе Дана града Градишка и чињенице да је у том периоду турнир Српска опен.

- Очекујемо да нам тада дође велики број дјеце из региона, од Косова, преко Црне Горе, Србије, Хрватске, до Словеније. Уз то узимајући у обзир да 90 одсто њих не може да прати тениске мечеве, јер су то дјеца која не знају да сакрију своје емоције, наглас се радују и навијају, наш мото је био: “Новаче, ако ми већ са својом дјецом не можемо тебе да гледамо, позивамо те­ да дођеш и ти гледаш нас” - рекао је Шиник.

Додао је да су из тог разлога људи, који су укључени у организацију читавог процеса, настојали да им помогну да угосте Новака Ђоковића, јер је, како каже, то била њихова највећа жеља.

- Нама је у организацији манифестације, на којој је све бесплатно од смјештаја, до хране и забаве, највише помогао кабинет предсједника Републике Српске Милорада Додика, којег смо позвали да дође и лично отвори манифестацију. Уз предсједникову несебичну помоћ успјели смо да породицама из удаљенијих мјеста, који долазе дан раније, обезбиједимо два ноћења. За њих смо изнајмили све смјештајне капацитете у Градишци - истакао је он.

На услузи родитељима и њиховим малишанима биће око 250 волонтера, док ће људи задужени за кухињу током цијелог дана припремати храну.

- Малишанима ће своје вријеме посветити и наши пријатељи бајкери из Градишке, који ће им уступити своје моторе за фотографисање да осјете и ту драж. Тог дана очекујемо и долазак хеликоптера Хеликоптерског сервиса РС, као и наших Градишчана, власника прелијепих кочија, који ће провозати све оне који то буду жељели. Такође, ту ће бити и волонтери који ће организовати спортске активности за дјецу - рекао је Шиник, који је лани поводом обиљежавања 30 година постојања РС и прославе Дана Републике, награђен Медаљом заслуга за народ.

Акценат су ове године, каже, посебно ставили на малишане из домова за незбринуту дјецу.

- Срећан сам што ће нам у госте доћи велики број малишана без родитељског старања јер њих, нажалост, нема ко да води у редовне обиласке. Оно што ми је посебно драго је што ће доћи и штићеници дома за незбринуту дјецу из Панчева - каже Шиник и додаје да родитељи из Градишке и њихови малишани користе сваку прилику да путују и обилазе друга лијепа мјеста.

Овај хуманитарац је првенствено отац двоје дјеце, од којих је двадесетчетворогодишњи син рођен са церебралном парализом, због чега је и те­ како кроз дуги низ година упознат са свим проблемима и изазовима с којима се сусрећу особе с инвалидитетом и њихови родитељи. Уз то, као предсједник Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима већ годинама покушава да побољша положај ове популације у БиХ и да њихов живот учини достојним човјека.

Мото

На питање како је настао главни мото манифестације “Сви смо ми дио вас”, Драгослав Шиник је објаснио да сви током живота могу постати особе са инвалидитетом и да је крајње вријеме да једни другима помогнемо, поготово људи на подручју бивше Југославије. Искуство рада са дјецом са потешкоћама у развоју протеклих година, као и сам живот уз болесно дијете, и те­ како му је отворило очи да схвати које су све препреке до достојанственог живота сваке особе са инвалидитетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана