Градишка: За Дан града положени вијенци жртвама одбрамбених ратова

Срна
Foto: Срна

ГРАДИШКА - У Градишци су данас, поводом Дана града, положени вијенци и цвијеће у спомен-парку жртвама одбрамбених ратова и откривена је биста генерала Војске Републике Српске Рајка Балаћа.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је Градишка изњедрила шест генерала Војске Републике Српске, али да је генерал Балаћ погинуо у директним ратним дејствима, 4. новембра 1994. године.

Он је навео да је 1991. године генерал Балаћ био у војној служби у Македонији и да ниједног тренутка није размишљао да ли да се врати у родну груду, брани свој народ и помогне у одбрани Републике Српске.

Ћерка генерала Балаћа, Тања рекла је да је откривања бисте њеног оца у Градишци код ње пробудило осјећаје среће, туге и поноса.

Она је захвалила граду и грађанима Градишке што су се сјетили свог суграђанина и одали пошту њему и свим погинулим борцима.

Дан града обиљежава се као сјећање на 24. април 1945. године, када је Градишка слобођена у Другом свејстком рату.

Предсједник Градског одбора СУБНОРА Никола Крагуљ истакао је да је Градишка у Другом свјетском рату за слободу дала више од 16.500 жртава, од којих око 14.500 цивила и више од 2.000 бораца.

"То говори о трагедији и напорима који су трајали четири године да би дочекали слободу, која је за српски народ најсветија ријеч", нагласио је Крагуљ.

Он је навео да је у 20. вијеку, у три ослободилачака рата погинуло више од 20.000 становника Градишке.

"Сви су они погинули бранећи ссвоју територију, а не у освајачким ратовима. Нека свијет који данас прекраја историју зна да никад никоме нисмо наметали своју вољу него само бранили своје", нагласио је Крагуљ.

Вијенце и цијеће на споменике жтвама Другог свјетског и одбрамбено-отаџбинског рата у Градишци положиле су делегације градских и републичких институција, организација проистеклих и претходних ратова и представници политичких партија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана