Градишка: Вирусом корона заражено пет медицинских сестара и пет пацијената

Срна
Градишка: Вирусом корона заражено пет медицинских сестара и пет пацијената

ГРАДИШКА - На подручју Градишке тренутно је 10 лица позитивно на вирус корона, а ријеч је о особама код којих је вирус регистрован у посљедња четири дана, рекао је данас градоначелник овог града Зоран Аџић.

"Ријеч је о пет медицинских сестара из Болнице Градишка и пет пацијената. Случајеви заразе медицинских сестара не могу се довести у везу са небригом или лошим начином рада здравствених установа, јер је ријеч о преносу заразе од пацијената којима је била потребна хитна интервенција", рекао је Аџић.

Он је навео да је на подручју Градишке новим вирусом корона до сада било укупно заражено 21 лице, од којих је 11 излијечено.

Аџић је похвалио медицинско особље Дома здравља и Болнице Градишка, који улажу максималне напоре у пружању неопходне здравствене заштите грађана.

Аџић је навео да је у Градишци у кућној изолацији тренутно 46 лица и 149 возача, да се у локалном карантину у Врбашкој налази девет, а да је из изолације изашло 767 особа.

"Градски инспектори издали су укупно 1.218 рјешења о кућној изолацији, извршили су 2.243 контрола, али су грађани били дисциплиновани и није било кршења ових мјера. За вријеме забрана кретања Полицијска управа Градишка издала је прекршајне налоге због кршења забрана кретања за 173 лица, од којих је 115 до 65 година, а 58 стрије", навео је Аџић.

Говорећи у ублажењу мјера забране рада, Аџић је рекао да је већина мјера продужена до 4. маја, да је угоститељским објектима и ресторанима који припремају храну дозвољен рад путем шалтерске продаје или доставе, уз поштовање мјера заштите за раднике, те да је омогућен рад одређним специјализованим трговинама и занатским радњама, којима је до сада рад био забрањен.

"Остале су забрене рада за фризерске салоне, кафиће, пружање услуга у ресторанима. О даљим ублажавањима мјера забране рада разматраћемо послије 4. маја, претећи епидемиолошку ситуацију на подручју Градишке и Републике Српске и мјере Републичког штаба штаба за ванредне ситуације", додао је Аџић.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац навела је да је свих 11 излијечених од ковида-19 изашло из кућне изолације, али да је у посљадња четири дана дошло до појаве десет новообољелих лица.

Она је појаснила да је до заразе пет медицинских сестара дошло јер се у одређеном тренутку мора изаћи на терен и пружити неопходна медицинска помоћ пацијентима, за које се у том тренутку не може утврдити да су заражени.

"Касније када пацијент буде примљен уради се тест и утврди да су позитивни. Оно што је важно да су све медицинске сестра са лакшом клиничком сликом, четири ће сутра бити упућене у Студентски центар жНикола Теслаж, гдје је раније смјештена једна сестра која није имала симптоме. И код осталих пацијената се не ради о тешкој клиничкој слици, а требамо бити задовољни што до сада нисмо имали смртних исхода", истакла је Тепавчева.

Она је додала да је појава заразе код медицинских сестара условила да дође и до реорганизације рада здравственим установама, с обзиром да су медицински радници који су њихови контакти полсати у кућну изолацију.

Тепавчева је апеловала да се грађани и даље придржавају мјера социјалне дистанце и носе заштитне маске и рукавице, јер епидемиолошка ситуације још није повољна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана