Градишка: Усвојен Извјештај о извршењу буџета за прошлу годину

Срна
Градишка: Усвојен Извјештај о извршењу буџета за прошлу годину

ГРАДИШКА - Скупштина града Градишка усвојила је данас извјештаје о раду градоначелника и Градске управе, те о извршењу градског буџета за 2020. годину, према којем је дефицит 2,5 милиона КМ.

У извјештају се наводи да су у прошлој години остварени буџетски примици од 52,7 милиона, а издаци 55,3 милиона КМ.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је стварни дефицит 2,5 милиона КМ, наводећи да су буџетских приходи мањи за 5,5 милиона КМ, што је негативан ефекат ситуације у вези са пандемијом вируса корона и чињенице да је дошло до застоја у планираној изградњи стамбених објеката у градској зони и одлуке двије компаније из Аустрије и Њемачке да одгоде планиране инвестиције у Агроиндустријској зони у Новој Тополи.

Аџић је истакао да је градска власт била свјесна свих негативних ефеката пандемије, али да је одлучено да се не заустављају капиталне инвестиције, као што је завршетак изградње спортске дворане, те изградња новог објекта вртића, домова културе и саобраћајне инфраструктуре.

Он је навео да је у претходне три и по године уложено 8,5 милиона КМ у изградњу инфраструктуре у Агроиндустријској зони у Новој Тополи, гдје сада послује 80 привредних субјеката који запошљавају 1.000 радника.

"Када упоредимо број запослених у Градишци, од 2016. до 2019. године имали смо повећање броја радника за 2.500 и први пут смо од 1990. године прешли број од 11.000 запослених. У овом тренутку тај број је око 11.300, што је сигурно и резултат знатних улагања у инфраструктуру и стварања услова за привредни развој", рекао је Аџић.

Он је додао да, упркос дефициту, ниједног момента нису каснила издвајања буџетским корисницима и плаћања кредитних обавеза града.

Одборник СДС-а Зоран Латиновић истакао је да ће се опозиција и даље залагати да се Градска управа што мање ослања на кредите и донације, те да ствара услове да град може да функционише од властитог рада и прихода.

"Ми ћемо се залагати да се да акценат на привредне активности и развој пољопривреде, која је изложена великој конкуренцији, те да рад Градске управе буде што ефикаснији, а град сврстан у ред просперитетних локалних заједница у Републици Српској и БиХ", рекао је Латиновић.

Одборни Скупштине града усвојили су, између осталог, извјештаје о реализацији планова и програма који дефинишу утрошак буџетских средстава, те о пословању јавних градских установа и предузећа за прошлу годину.

Одлучено је да градски стадион буде назван по Велимиру Сомболцу, бившем фудбалеру и тренеру Фудбалског клуба "Козара" и једином златном олимпијцу из Градишке. Скупштина града донијела је одлуку о додјели јавних признања, која ће бити уручена поводом Дана града - 24. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана