Градишка: Ускоро почиње реконструкција савског насипа

Срна
Градишка: Ускоро почиње реконструкција савског насипа

Градишка - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је данас у Градишци да ће у реконструкцију пет километара савског насипа на подучју општине Градишка бити уложено око два милиона КМ из средстава Европске инвестиционе банке и милион КМ које је одобрио Фонд солидарности Републике Српске.

Мирјанић је, након састанка са начелником општине Градишка Зораном Латиновићем, навео

 да ће ови радови, као и реконструција и замјена пумпи на црпним станицама, почети током септембра, а да би требало да буду завршени до половине наредне године.


Он је истакао да је за санацију појединих клизишта на савском насипу у Градишци до сада издвојено 2.200.000 КМ.

"Након реконструкције потребно је одржавати објекте хидро-мелиорационог система, а у том послу сада је дефинисано шта је надлежност Јавне установе жВоде Српскеж, а шта локалних заједница", рекао је Мирјанић новинарима.

Мирјанић и Латиновић разговарали су и о посљедицама суше, о чему ће, према ријечима министра пољопривреде, бити ријечи и на сутрашњој сједници Владе Српске.

"Видјећемо колико ћемо у овим условима појединим мјерама моћи да ублажимо посљедице суше", рекао је Мирјанић.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић рекао је да ће наредних дана почети радови на санацији клизишта на савском насипу у Доњој Долини и Мачковцу.

"Потребно је снимити и стање на бујичним ријечицама Врбашка и Лубина, на основу чега би се и приступило евентуалној санацију њихових корита с циљем спречавања поплава које неријетко изазивају ове ријечице", истакао је Латиновић.

Он је навео и да је разговарано и о стању у области пољопривреде, наставку улагања у инфрастуктуру у Агро-индустријској зони Нова Топола, могућностима покретања клаоничких капацитета Месне индустрије "Левита" и другим значајним питањима која треба да подигну ниво пољопривредне активности на подручју ове општине.

"Надлежности локалних заједница по питању пољопривреде нису велике, али се нестоји да се буџетска средства општине намијењена за пољопривреду правилно усмјере", рекао је Латиновић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је, након састанка са Латиновићем, посјетио фарму музних крава Зинете Хотић у Жеравици и погон за производњу воћних ракија фирме "Делта БМБ" у Градишци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана