Градишкa: Улазак у зграду као руски рулет

Милан Вујић
Градишкa: Улазак у зграду као руски рулет

Градишка - Станари једне од зграда у центру Градишке до станова стижу испод импровизоване надстрешнице, јер им пријети опасност да им се фасадне плоче сруче на главу.

Велики број пролазника, међутим, и даље иде поред зграде како би пресјекли пут. Око зграде су биле постављене и упозоравајуће траке да је пролаз поред зграде небезбједан, али су оне скинуте.

Иако је вријеме давно дотукло ову грађевину, у заједници етажних власника кажу да немају новца за њену обнову, а у општини да је проблематика специфична и захтијева издвајање много новца.

Станари кажу да проблем годинама покушавају да ријеше, али да наилазе на зид.

- Док се власт у Градишци бори како да сачува фотеље, станари и пролазници гледају како да сачувају главе. Плоче отпадају, а ми смо немоћни да то спријечимо. Питам се треба ли неко да страда па да нешто буде предузето - рекла је једна станарка.

Предсједник Управног одбора Заједнице етажних власника у спорној згради Јасминко Бајић сматра да, упркос постављеном упозорењу, станари нису заштићени.

- Практично је немогуће заобићи овај опасан простор који се налази на самом улазу. Ризичан је сваки улазак у зграду, а станари немају избора јер морају некако доћи до својих домова - истиче Бајић.

Он је додао да су се обраћали надлежним општинским службама да заједно пронађу рјешење, али да одговоре нису добили.

- Свјесни смо да општинска управа није надлежна за уређење зграде, међутим, ово је специфичан проблем и због тога би требало да нам помогну. Зар зграда у центру града треба да представља опасност и ругло - пита Бајић.

Да је хитно потребно наћи рјешење сматра и начелник Одјељења за урбанизам, грађење, комуналне и стамбене послове општине Градишка Слободан Видовић. Он тврди да није тачно да општина не жели да помогне станарима и да већ раде на томе.

- Знамо да су фасадне плоче на небодеру у веома лошем стању и да отпадају. Етажни власници су нам се обратили за помоћ и наша надлежна служба је изашла на терен како би снимила ситуацију и нашла рјешење. Тешко је санирати комплетну зграду, јер то захтијева огроман новац. Ми га немамо, али покушаћемо помоћи - рекао је Видовић.

Етажни власници

Према подацима Одјељења за урбанизам, грађење, комуналне и стамбене послове, у Градишци је формирано 79 заједница етажних власника. Иако је њихов број знатно порастао, то није дало резултате када је у питању одржавање зграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана