Градишка: У амбарима двоструко више кукуруза него лани

М. В.
Градишка: У амбарима двоструко више кукуруза него лани

Градишка - Пољопривредници из Градишке ове године се могу похвалити рекордним приносом кукуруза који премашује десет тона по хектару.

У посљедње двије године род су им обрале поплаве и суше, а ове године су коначно дочекали да приноси буду удвостручени. Ратар из села Козинци Марко Козић, који је кукуруз засијао на парцели од око шест хектара, каже да им је вријеме ишло на руку.

- Веома сам задовољан приносима. Сви који су примијенили агротехничке мјере имају одличан род - рекао је Козић.

Пољопривредник из Церовљана Ново Милановић каже да је, послије свих недаћа које су снашле пољопривреднике, ово изузетно родна година. Ратар из Турјака Мирко Чупић, који је лани имао рекордан принос кукуруза у БиХ од 1.574 килограма по дунуму, каже да је важно слушати савјете стручњака. Он је истакао да му је много помогла Савјетодавна служба при Министарству пољопривреде.

Шеф Одсјека за привреду и пољопривреду општине Градишка Милутин Мисимовић истакао је да су временски услови били веома повољни за пољопривреднике, због чега су и приноси кукуруза рекордни.

- Приноси ће бити већи од десет тона по хектару. Ова година је много боља него претходне, када смо имали проблема или са вишком или са мањком падавина - рекао је Мисимовић.

На подручју општине Градишка више од 25.000 хектара заузимају пољопривредне површине, од чега је под кукурузом од 10.000 до 12.000 хектара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана