Градишка: Од наредне године вожња "савским чамцима"

Srna
Градишка: Од наредне године вожња "савским чамцима"

ГРАДИШКА - Туристичка организација града Градишка најавила је да ће у сарадњи са Удружењем "Наша Сава" и Развојном агенцијом Градишка, поднијети Министарству трговине и туризма Републике Српске апликацију за пројекат израде "савског чамца", који би од наредне године превозио туристе ријеком Савом. Директор Туристичке организације града Градишка Милош Вујинић рекао је да је циљ да се туристичка понуда Градишке употпуни вожњом "савским чамцем".

"Познато је да савски чамац изумире и ми желимо да га поново вратимо на Саву. Надамо се да ће пројекат заживјети већ следеће године, до када планирамо да израдимо најмање три чамца", навео је Вујинић.

Он је изразио увјерење да, као и "дајак" у Бањалуци, "савски чамац" може да буде препознатљив туристички бренд Градишке.

Члан Удружења "Наша Сава" из Градишке Драган Станетић истакао је да је циљ да "савски чамац" буде у понуди сљедеће године, а возили би га стручни чланови овог удружења.

Он је додао да ће "савске чамце" израђивати Ахмет Сарач из Градишке, који је један од ријетких људи који се још баве тим занатом.

Сарач је рекао да је рибарење на Сави и прављење чамаца дугогодишња традиција његове породице.

"Прво су се правили такозвани банана чамци, којима се први крај издизао када се возе па је била лоша прегледност, а сада се праве чамци са равном средином и ширим задњим крајем. Најбољи чамац је од храстовог дрвета, али треба знати кад храст посјећи, а заштићује се катраном", навео је Сарач.

Он је додао да је сретан јер се живот на Сави поново враћа и што је све више грађана који уживају у чарима ове ријеке, а да би додатно задовољство било да види још више "савских чамаца".

"Има доста људи који желе да набаве савски чамац. Ја сам их ове године направио пет, нисам наплаћивао, али сам добијао награде које су ми драже него када га наплатим", додао је Сарач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана