Градишка: Суд поново наложио Дончићу да одступи

Милан Вујић
Градишка: Суд поново наложио Дончићу да одступи

Градишка - Ни послије два судска рјешења на примопредају дужности између разријешеног предсједника Скупштине општине Градишка Радислава Дончића и новоизабраног Уроша Граховца још није стављен печат.

Основни суд у Градишци јуче је наложио смијењеним руководиоцима да предају дужност, али је судско рјешење, као и у претходном случају када је исту одлуку донио Окружни суд у Бањалуци, остало мртво слово на папиру. Како ствари стоје, ново руководство неће ускоро сјести у фотеље јер је Дончић на боловању.

За то вријеме нефункционисање општинске власти наставља да узима данак, а највећу цијену плаћају грађани и инвеститори, међу којима су неки због немогућности реализације планираних пројеката већ дигли сидро.

Окружни суд у Бањалуци донио је 21. маја рјешење да је смјена скупштинског руководства обављена у складу са законом, али до његовог извршења још није дошло. Друга страна наводи да има право жалбе, због чега се седмицама одуговлачи примопредаја дужности скупштинског руководства. Министарство управе и локалне самоуправе РС, које је заступало Правобранилаштво РС, послало је градишком Основном суду захтјев за извршење рјешења. Основни суд у Градишци потом је донио рјешење у којем се наводи да Дончић треба да преда дужност Граховцу, те да му омогући коришћење службених просторија, печата, документације и архиве. На најновије судско рјешење смијењени Дончић има право жалбе у року од осам дана, па ће статус кво још потрајати.

Граховац каже да је добио рјешење Основног суда у Градишци у којем је потврђено све што је утврдио Окружни суд у Бањалуци.

- Смијењеном руководству је поново наложено да обави примопредају дужности и надам се да ће се коначно уразумити и испоштовати одлуке суда - истакао је Граховац.

Дончић, који је однедавно на боловању, рекао је да ново рјешење суда још није добио, те да ће његови правни савјетници одлучити о даљим корацима.

- Због здравствених проблема сам на претрагама у Новом Саду. Нисам још добио рјешење, а мој правни савјетник ће одлучити о могућој жалби - истакао је Дончић.

Нова скупштинска већина смијенила је 23. фебруара на ванредној сједници руководство парламента, начелнике општинских одјељења, те директоре јавних установа чији је оснивач општина и њихове управне и надзорне одборе. Нову већину формирали су СНСД, ДНС, Народна странка "Радом за бољитак" и самостални одборници који су иступили из СДС-а. Примопредаја мјесецима није обављена јер разријешени функционери сматрају да су смијењени незаконито, а блокада парламента је настављена и након што су судови утврдили да су смјене законите.

Инвестиције залеђене

Домаћи и страни инвеститори спремни су да покрену милионске инвестиције у Градишци, али су пројекти мјесецима залеђени и чекају расплет политичке кризе.

Одлуке о продаји грађевинског земљишта и измјенама регулационих планова на чекању су због неодржавања сједница парламента. То многим инвеститорима задаје главобољу јер не могу да започну пројекте. У Агроиндустријској зони у Новој Тополи са 15 инвеститора су уговорене инвестиције чија вриједност прелази 46 милиона КМ и гарантује посао за око 600 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана