Градишка: Скупштина блокирала наплату пореза

Милан Вујић
Градишка: Скупштина блокирала наплату пореза

Градишка - Општина Градишка би због блокаде локалног парламента могла да претрпи вишемилионску штету која се огледа у наплати прихода за грађевинске накнаде, таксе, пружању услуга и пореза за непокретност.

Од пореза на непокретности лани се у буџет слиле 732.000 марака, док ове године Подручна јединица Пореске управе Градишка неће моћи послати рачуне јер Скупштина општине није усвојила пореску стопу.

- Од увођења обавезе плаћања пореза на непокретности у РС по овом основу је општини Градишка утврђен износ од 4.020.000 КМ, од чега је наплаћено 3,371 милиона КМ или 83 одсто - рекли су у Пореској управи.

Коментаришући посљедице блокаде парламента, која траје већ 15 мјесеци, начелник општине Зоран Латиновић је рекао да је штета причињена у многим областима, међу којима је и неусвајање стопе пореза на непокретности и утврђивање основице вриједности стамбених и привредних објеката.

- Недавно је упућена иницијатива Пореској управи РС да се сагледа могућност примјене стопе пореза на непокретности од 0,15, колико је била свих ових година - рекао је он.

Латиновић је истакао да из претходних година није наплаћено више од милион марака пореза на непокретности. Он сматра да уколико се порез за ову годину не буде могао обрачунати неопходно је наплатити дуг из ранијих година.

Подсјетио је да општина тренутно функционише на бази привременог финансирања које ће трајати до 30. јуна.

- Уколико од 1. јула не дође до компромиса настојаћемо путем Правобранилаштва РС да надлежни суд донесе буџет за 2016. годину - рекао је Латиновић.

Влада РС је позвала општину Градишка да усвоји скупштинску Одлуку о прихватању грант средстава од 1,3 милиона марака. Према закључцима Владе РС у супротном би ова локална заједница могла изгубити грант, а новац би био преусмјерен на друге општине.

Одборник СНСД-а Немања Панић истакао је да су укупни приходи само због непореских прихода смањени за више од 1,2 милиона КМ. Он каже да је то резултат нефункционисања општине, која је изазвана, како истиче, неодговорним понашањем начелника и људи око њега.

- Изгледно је да ће због блокаде парламента и непоштовања скупштинске већине општина наставити са губитком прихода. Због њих општина неће добити грант за изградњу водовода и канализације од око 1,3 милиона марака - нагласио је Панић.

Читава заврзлама у законодавној власти у Градишци је кренула када је предсједника СО Радислава Дончића (ПДП) нова већина предвођена СНСД-ом, ДНС-ом и ИСДС-ом смијенила 23. фебруару 2015. године, али су они одбили да предају дужност због наводне повреде пословника и статута општине. Окружни суд у Бањалуци је 21. маја 2015. године донио рјешење да је смјена обављена у складу са законом и наложио да буде обављена примопредаја. Иако је то у два наврата покушано, Граховац је тек 5. августа ушао у канцеларију предсједника СО. Након жалбе Дончића Врховном суду РС све је враћено на почетак, а политичкој кризи се још не надзире крај.

Пад прихода у 2015. години

50 % земљишна рента

75 % накнада за уређење грађевинског земљишта

350.000 КМ пореза на лична примања

950.000 КМ накнаде, таксе и пружање јавних услуга

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана