Градишкa: Рупе од метар надомак вртића

Милан Вујић
Градишкa: Рупе од метар надомак вртића

Градишка - Шахтови без поклопаца у неколико градишких улица већ мјесецима представљају опасност за пролазнике, а нарочито за најмлађе, јер се један од њих налази надомак вртића.

Становници упозоравају да се шетње у вечерњим часовима претварају у изазивање судбине, јер се због штедње искључује јавна расвјета, па је веома тешко уочити отворене шахтове.

- Не треба чекати да се неко повриједи, па рјешавати овај проблем, јер у "мрклом мраку" не можемо видјети рупе које су дубоке по метар или више. Није пријатно ходати мрачним улицама, јер стално стрепим знајући да ме у свакој улици "чека" бар по један шахт без поклопца. Посебно су угрожена дјеца, која су често заиграна и несмотрена - каже Душан Ристић из Градишке.

Његов суграђанин Бранимир Миладиновић сматра да је недопустиво да се необиљежена рупа мјесецима налази надомак ограде вртића "Пчелица" у самом центру града.

- Отворен шахт, који се налази поред обданишта, требало је одмах санирати. То је веома фреквентан правац и представља опасност за све, а посебно за малишане - истакао је Миладиновић, који са двоје дјеце свакодневно пролази том улицом.

У општинској управи кажу да вандали годишње униште или украду од 30 до 50 поклопаца са шахтова и сливних решетака.

Наводе да је због тога претходних година причињена штета од око 5.500 КМ, те да су постављали нове поклопце и решетке.

- Једино рјешење је заваривање поклопаца, а то би створило проблем комуналним радницима приликом одржавања и чишћења водовода и канализације - рекли су у општини.

Додају да не знају ко су вандали који су причинили ову штету, али истичу да претежно "оперишу" у вечерњим часовима.

- Такође, проблем представља и уништавање саобраћајних знакова, за чију замјену се такође мора издвојити много новца - наводе у надлежном одјељењу.

Мрак због штедње

Начелник Одјељења за урбанизам, грађење, комуналне и стамбене послове општине Градишка Слободан Видовић истакао је да је одлука о штедњи јавне расвјете донесена због велике потрошње. Он је нагласио да у улицама није потпуни мрак, јер је искључена свака друга свјетиљка.

- Уграђени су конектори помоћу којих се гаси једна фаза електричне енергије у одређеном временском периоду - рекао је Видовић.

Он је навео да су неке од улица у потпуном мраку зато што долази до кварова на расвјети, али се они у што краћем року отклањају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана