Градишка први пут без буџета у седам деценија

Милан Вујић
Градишка први пут без буџета у седам деценија

Градишка - Први пут послије 70 година општина Градишка није усвојила буџет, а главни кривац за то је начелник Зоран Латиновић који не жели да припреми материјал за сједницу парламента, истакли су јуче СНСД, ДНС и Изворна СДС које чине скупштинску већину.

Промјеном скупштинске већине настала је дуга политичка криза, а рад парламента је блокиран због одбијања супротног табора да обави примопредају. Послије промјене односа снага у Скупштини општине покренут је низ судских спорова, јер је дотадашњи предсједник Радислав Дончић из ПДП-а одбијао да преда дужност новоизбраном Урошу Граховцу из СНСД-а. Послије неколико пресуда и жалби суд је вратио Дончића у фотељу, али странке које подржавају њега и Латиновића немају скупштинску већину.

Представници СНСД-а, ДНС-а и Изворне СДС упутили су писмо Латиновићу у којем наводе да је Скупштину општине искључио из функције и да не признаје скупштинску већину јер је чине одборници из странака са којима не жели да сарађује. Латиновића су оптужили да умјесто сарадње судским путем тражи своју скупштинску већину, коју никада неће наћи.

- Због такве ситуације није усвојен буџет, немамо ни низ аката који су битни за функционисање општине, а истовремено је пропао и грант Европске инвестиционе банке вриједан 1,3 милиона марака чиме је заустављен привредни и инфраструктурни развој. Градишка се у оваквој ситуацији није нашла у посљедњих седам деценија - истакао је предсједник градишког СНСД-а Зоран Аџић.

Он је додао да је општина више од годину изван развојних процеса и остаје ускраћена за понуђене пројекте из области инфраструктуре, док из агроиндустријске зоне у Новој Тополи одлазе инвеститори, који су били спремни да уложе десет милиона евра и запосле око 300 радника.

- Латиновић мјесецима показује неодговорност јер чува само своје и интересе појединаца око њега радећи на штету грађана и општине. Скупштинска већина му је пружила руку сарадње, али он то упорно добија - нагласио је Аџић.

Функционер Изворне СДС Славко Дуњић каже да су упутили посљедњи апел Латиновићу да спреми материјал који ће одборници скупштинске већине усвојити за добробит свих грађана Градишке.

- Не могу да вјерујем да начелник општине не жели да сазове сједницу Скупштине. То могу да схватим само као дио његове сујете јер не жели да прихвати одборнике нове скупштинске већине због чега највише испаштају грађани укључујући и губитак гранта од 1,3 милиона КМ од Европске инвестиционе банке - истакао је Дуњић.

Латиновић се јуче није јављао на телефонске позиве.

Заобилажење одборника

Славко Дуњић је казао да Зоран Латиновић једини одбија да на дневни ред Скупштине општине стави разматрање гранта Европске инвестиционе банке.

- Латиновић једини жели да добије новац мимо скупштине иако су 24 општине одлуком одборника добиле средства из пројекта "Водовод и канализација" који реализује Влада РС  у сарадњи са Европском инвестиционом банком - казао је Дуњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана