Градишка: Општина дужна за кирију 250.000 КМ

Анита Јанковић
Градишка: Општина дужна за кирију 250.000 КМ

Градишка - "Крајина осигурање" Бањалука тужило је општину Градишка, јер им за закуп пословног простора у којем се налази сједиште општинске администрације дугују више од 250.000 марака.

Директор "Крајина осигурања" Мила Громилић истиче да им општина Градишка годинама не плаћа закуп за коришћење пословног простора.

- Дужни су нам више од 250.000 марака. Разговарали смо небројено пута са руководством општине и нисмо пронашли рјешење. Нуде нам искључиво замјену објеката, а за плаћање закупа неће да чују. Били смо приморани да поднесемо тужбу - рекла је Громилићева.

Она је истакла да објекти које им је понудила општина Градишка нису одговарајући за дјелатност којом се баве.

- Наша Скупштина акционара није прихватила понуђене објекте за замјену, јер су неадекватни. Осигуравајућа кућа не може пословати на трећем и четвртом спрату зграде као што нам је нуђено. На суду ћемо тражити или да плаћају закуп или да изађу из објекта - каже Громилићева.

Она је казала да је кирија од десет марака по квадрату минимална с обзиром на то да се зграда налази у центру града.

- Ријеч је о простору величине 800 метара квадратних и мјесечно треба да нам плате 8.000 марака, што је минимум минимума. Уредно им шаљемо фактуре које они годинама враћају - истакла је Громилићева и навела да је увјерена да ће суд донијети пресуду у корист "Крајина осигурања".

Прво рочиште у овом судском спору заказано је за јул.

Начелник Градишке Зоран Латиновић каже да је садашње стање затекао од претходног начелника.

- Бивши начелник се са директором "Крајина осигурања" договорио о замјени простора коју је Скупштина акционара затим одбила и сада осигуравајућа кућа инсистира на плаћању закупа - прича Латиновић.

Према његовим ријечима, претходна власт је враћала фактуре на основу договора да понуђени пословни простор стоји на располагању "Крајина осигурању", а да они користе њихов без накнаде.

- Из тог разлога и даље враћамо пристигле фактуре за закуп. Неколико пута сам разговарао са Громилићевом. С обзиром на то да је "Крајина осигурање" у државном власништву, настојали смо у рјешавање овог проблема укључити и Владу и Министарство финансија РС, али безуспјешно - истиче Латиновић.

Он је истакао да ће поштовати одлуку суда, али да остаје чињеница да је општина доведена у заблуду, јер није спроведена договорена замјена простора.

- Ако им простор не одговара, могу га продати и доћи до замјенског капитала - казао је Латиновић.

Влада

Влада РС је 2004. године донијела одлуку којом је општини Градишка додијелила пословни простор "Крајина осигурања".

 - Након кратког времена Влада је изузела простор из власништва општине и вратила га "Крајина осигурању". Сматрам да би Влада због свега тога требало да се укључи у рјешење овог проблема - каже Зоран Латиновић.

 

> Општина годинама не плаћа закуп

> Цијена закупа десет марака по метру квадратном

> Општина у замјену нуди други пословни простор

> "Крајина осигурање" не прихвата понуду и подноси тужбу

> Прво судско рочиште заказано за јул

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана