Градишка: Одборници спавају, накнаде у џеповима

Милан Вујић
Градишка: Одборници спавају, накнаде у џеповима

Градишка - Скоро половини одборника у Скупштини општине Градишка сваког мјесеца на рачун лијеже накнада од 530 КМ, иако још од прошле године нису присуствовали ниједној сједници парламента.

Због политичке кризе посљедња редовна сједница одржана је 30. децембра прошле године. Одборници СДС-а ПДП-а, НС-а и СП-а нису присуствовали сједницама откако су нову скупштинску већину формирали СНСД, ДНС, четири самостална одборника која су напустила СДС и један из Народне странке "Радом за бољитак". Нова већина одржала је неколико ванредних сједница Скупштине, али њима нису присуствовали новопечени опозиционари тврдећи да су оне нелегалне. Од 31 одборника на сједнице долази њих 17 који чине нову већину.

Радили не радили, дискутовали или само дизали руке приликом гласања одборнике сљедује загарантована мјесечна накнада од 530 КМ. За накнаде одборницима годишње се издваја 330.000 марака из општинског буџета.

- Нажалост не постоји начин да се санкционише нерад одборника и једино их могу казнити гласачи на изборима, јер су уредно узимали накнаде, а нису извршавали своје задатке - каже одборник СНСД-а Немања Панић.

Одборник ПДП-а Душан Вукота каже да су грађани више оштећени због блокаде парламента него због исплате одборничких накнада.

- Одборници примају накнаде као да редовно присуствују сједницама, а послови који су свакодневна проблематика не могу да буду ријешени због тога што Скупштина не засједа у пуном саставу - истакао је Вукота.

У градишком СДС-у кажу да њихови одборници нису присуствовали ниједној ванредној сједници и да то неће чинити ни убудуће.

- Наши одборници нису присуствовали сједницама зато што тај такозвани састанак одборника, који тврде да су нова већина није сазван по пословнику - истакли су у СДС-у.

Одборник ДНС-а Владимир Јанковић рекао је да је та странка тражила да буду смањене одборничке накнаде, те да су се оштро супротстављали и повећању плата функционерима.

- Већина одборника је запослена и још прима одборничку накнаду. Одборници се морају више ангажовати како би оправдали та примања из буџета, а посебно је недопустиво да не долазе ни на сједнице - истакао је Јанковић.

Бранислав Мракић из Народне странке "Радом за бољитак" је истакао да улога одборника није само да дижу руке приликом гласања, већ да се посвете том послу и да свакодневно буду на услузи грађанима, јер су за то бирани.

Грађани испаштају

Предсједник Савјета мјесне заједнице Ново Село Бране Пуљић каже да није задовољан радом одборника у градишкој Скупштини, јер не испуњавају обавезе због којих су их грађани изабрали.

- Не раде ништа, а редовно примају накнаде, док су мјесне заједнице у инфраструктурном хаосу. И кад је функционисао локални парламент сједнице су одржавали свака два мјесеца. Ми из мјесних заједница немамо никакав контакт са њима, нити се коме можемо обратити како би указали на проблеме - каже Пуљић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана