Градишкa: Од воћа и поврћа неће остати ништа

Милан Вујић
Градишкa: Од воћа и поврћа неће остати ништа

Градишка - Пољопривредни произвођачи са подручја градишке општине, који су средином маја претрпјели штету од олујног невремена и града процијењену на више од 3,78 милиона марака, још нису стали на ноге, а већ је извјесно да ће род воћа и поврћа бити вишеструко умањен.

Невријеме праћено градом величине љешника 14. маја је погодило 13 села. Ђуро Љољић из Цимирота каже да ратари не могу да саставе крај с крајем јер им двије године заредом невријеме уништава готово све што засију.

- Страдало ми је око 2,5 хектара пшенице и 1,7 хектара јечма. На појединим парцелама штета је тотална, док је на неким уништено око 40 одсто усјева - прича Љољић.

Воћар Ненад Шврака из Бистрице каже да му је уништено 30 дунума воћњака са засадима јабуке, које ове године неће бити ни за прераду.

- Не очекујем да ћу имати ни другу или трећу класу јабуке која се користи за индустријску прераду. Поломљени су тек формирани плодови, а саднице су оштећене што ће се лоше одразити и на наредне године. Процјена је да је у мом воћњаку причињена штета од око 40.000 КМ - каже Шврака.

Небојши Митровићу невријеме је уништило 18 хектара соје.

- Покушавамо спасити што се спасити да, али је све то неизвјесно, јер упадамо у нове трошкове - истиче Вранић.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић казао је да пољопривредни произвођачи сваке године претрпе нову штету и да без помоћи надлежних институција неће моћи опстати.

- У Поткозарју је најгоре стање што се тиче шљиве и процјена је да ће род подбацити за неких 80 одсто, а томе је највише кумовао прошлогодишњи град, који је тада оштетио саднице - рекао је Дојчиновић.

Шеф општинског Одсјека за пољопривреду Милутин Мисимовић рекао је да су примили 132 захтјева пољопривредних произвођача за процјену штете на засадима воћа, поврћа и у пластеницима и шест захтјева привредних субјеката. Навео је да су двије комисије обишле пољопривреднике који су до 1. јуна поднијели захтјеве за утврђивање штете од града.

- Записници и информације у вези са висином штете биће прослијеђени ресорном министарству на даље разматрање - истакао је Мисимовић.

Поплаве

Милутин Мисимовић је казао да их је Министарство пољопривреде РС обавијестило да је почела исплата дијела штете од поплава за мај 2014. године. Он је апеловао на пољопривреднике да провјере валидност текућих рачуна да би им могао бити уплаћен новац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана