Градишка: Начелник Латиновић прихватио нову већину

Милан Вујић
Градишка: Начелник Латиновић прихватио нову већину

Градишка - Послије десет мјесеци блокаде локалног парламента начелник општине Градишка Зоран Латиновић признао је скупштинску већину, коју чине СНСД, ДНС и Изворна СДС, те разговарао о могућностима сазивања Скупштине и усвајања буџета за наредну годину.

Ово је први корак ка деблокади рада највећег законодавног органа у општини и усвајању битних докумената за ову локалну заједницу, чиме би се завршила судска агонија која траје мјесецима. Предсједник Клуба одборника СНСД-а у СО Градишка Гојко Зељковић рекао је да је састанком са Латиновићем потврђена верификована скупштинска већина.

- На састанку са начелником су започети разговори о могућности изласка из кризе, односно сазивања сједнице Скупштине општине и усвајања свих битних аката и докумената - истакао је Зељковић.

Он је додао да је приоритет политичких партија које чине скупштинску већину сазивање сједнице СО да би био усвојен буџет за 2016. годину, ребаланс буџета за 2015. годину и сва докумената која су неопходна за даље функционисање општине.

- Охрабрује то што постоји помак, прије свега разумијевање начелника и прихватање да ми представљамо нову скупштинску већину са 17 одборника. Уз додатне консултације начелника са другим партијама могли бисмо већ наредне седмице да договоримо конкретне потезе и активности - нагласио је Зељковић.

Његово је очекивање да ће бити довољно политичке мудрости и одговорности да у наредних 15 до 20 дана буде сазвана сједница СО и усвојена битна документа.

Предсједник Клуба одборника ИСДС-а у СО Градишка Предраг Љубичић рекао је да је помак направљен самим тим што је Латиновић прихватио предсједнике клубова одборника нове скупштинске већине у СО Градишка.

- Можемо рећи да је начелник верификовао нову скупштинску већину и сматрамо да сада треба спровести све одлуке Скупштине које су у интересу грађана - казао је Љубичић.

Он је рекао да је нова већина пренијела Латиновићу свој став да жели деблокаду локалног парламента и сазивање Скупштине, на којој ће предлагач бити начелник општине.

- Много тога зависи од сљедећег састанка, јер ће на њему бити одлучено да ли се могу приближити ставови свих партија у локалном парламенту - рекао је Љубичић.

И Латиновић сматра да је добро то што се састао са представницима парламентарних странака, јер је десет мјесеци блокиран рад Скупштине и отворен судски процес за који је неизвјесно кад ће бити завршен.

- Општина је прошле године функционисала јер је био усвојен буџет и сва важна документа. Отвара се питање како уредити и дефинисати 2016. годину са становишта буџета и основних програмских докумената - истакао је Латиновић.

Он је навео да Скупштина општине има право да ради у оквиру свог мандата, те навео да скупштинска мањина и већина морају радити у складу са законом, Статутом и пословником.

Нова скупштинска већина смијенила је 23. фебруара руководство парламента, начелнике одјељења и директоре установа чији је оснивач општина, као и њихове управне одборе. Нову већину формирали су СНСД, ДНС, ИСДС и Народна странка "Радом за бољитак", док је блок предвођен СДС-ом и ПДП-ом, НС-ом и СП-ом прешао у опозицију.

Примопредаја дужности

Нова скупштинска већина је безуспјешно неколико пута покушала да обави примопредају власти. Међутим, смијењени функционери су тврдили да су одлуке на фебруарској Скупштини донесене нелегално и да су прекршени Статут и пословник.

 Скупштинска већина

десет одборника СНСД-а

четири одборника ИСДС-а

два одборника ДНС-а

одборник Народне странке "Радом за бољитак"

Опозиција

пет одборника СДС-а

три Напредне Српске

два ПДП-а

два одборника СП-а

одборник Народне странке "Радом за бољитак"

одборник националних мањина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана