Градишка: На дивље никло чак 5.000 објеката

Милан Вујић
Градишка: На дивље никло чак 5.000 објеката

Градишка - На подручју Градишке око 5.000 објеката изграђено је без ваљане документације, а највећи број њих је у новоформираним градским и приградским насељима.

У Одјељењу за урбанизам, грађење, стамбене и комуналне послове општине Градишка кажу да се број бесправно изграђених објеката у посљедње вријеме повећава.

- Нико из Одјељења до сада није излазио на терен и утврђивао стварно стање о бесправном изграђеним објектима - казао је  начелник Одјељења за урбанизам, грађење, стамбене и комуналне послове Слободан Видовић.

Додао је да су трошкови уређења грађевинског земљишта и једнократна рента по квадратном метру корисне површине највише за објекте  изграђене у првој градској зони гдје износе 42 КМ, док у приградским зонама накнада се смањује, тако у четвртој зони износи 21 КМ, а у шестој седам марака.

Према ријечима Видовића од ступања на снагу новог Закона о легализацији бесправно изграђених објеката примљено је око 70 захтјева за легализацију.

- Очекује да ће тај број бити и већи, посебно пред истицање рока за подношење захтјева, јер је таква пракса легализације објеката била и раније - рекао је Видовић и додао да породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди прве и друге категорије не плаћају накнаду за легализацију.

Како наводе у Одјељењу, за друге категорије лица приликом плаћања накнаде за легализацију индивидуалних стамбених и стамбено-пословних објеката бруто грађевинске површине до 400 квадратних метара предвиђене су одређене олакшице.

- Уредбом о условима, начину обрачуна и плаћању накнаде за легализацију објеката цијена зависити од низа фактора, а поједини власници могу да остваре попуст и до 80 одсто, зависно од од тога који објекат се легализује и ко га легализује - казао је Видовић.

Према његовим ријечима за породичну кућу до 200 квадратних метра  инвеститор би требало општини да плати свега 10 одсто утврђене накнаде. Посебне трошкове представљају упроштени пројекат, геодетски снимак објекта, извјештај о техничкој исправности објекта, накнада за допринос за катастар као и накнада за пољопривредну сагласност који могу укупно коштати око 1.000 КМ.

Умањење

У Одјељењу за стамбене послове општине Градишка казали су да се легализација за станове укупне нето корисне површине до 100 квадратних метара умањује у износу од 15 одсто за сваког члана породичног домаћинства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана