Градишка: Мање кривичних дјела, безбједност задовољавајућа

Srna
Градишка: Мање кривичних дјела, безбједност задовољавајућа

ГРАДИШКА - На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка број кривичних дјела у фебруару мањи је за 38,8 одсто у односу на исти мјесец лани, па су представници ове управе стање безбједности оцијенили као задовољавајуће.

Начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић рекао је да је у фебруару на подручју ове управе, у односу на упоредни период 2019. године, смањен број евидентираних кривичних дјела за 38,8 одсто, евидентираних извршилаца за 7,9 одсто, те броја поднесених извјештаја надлежном тужилаштву за 50 одсто.

"Од укупно евидентираних 30 кривичних дјела, 24 су из области општег криминалитета, пет из области привредног криминалитета и једно кривично дјело против безбједности саобраћаја, док су у 2019. години евидентирана 44 кривична дјела општег криминалитета, од којих једно по кривичном закону БиХ", навео је Шкорић на данашњој конференцији за новинаре.

Шкорић је нагласио да је проценат укупне расвијетљености свих кривичних дјела 96,6 одсто, док расвијетљеност по непознатом извршиоцу износи 90,9 одсто.

"Повећан је број нарушавања јавног реда и мира, којих је евидентирано 32, а у упоредном броју 12", рекао је Шкорић.

Он је рекао да је број евидентираних саобраћајних незгода смањен за 9,1 одсто.

"У фебруару је евидентирано шест саобраћајних незгода са повријеђеним лицима. У њима су три лица задобила теже тјелесне повреде, а шест лакше, док погинулих није било", нагласио је Шкорић.

Шкорић је навео да су у фебруару контролисана 52 мигранта, док их је у истом периоду прошле године контролисан 151.

"У фебруару је евидентирано девет прекршаја из области просјачења, а у истом периоду прошле године два таква прекршаја", рекао је Шкорић и позвао грађане који уоче активности, односно прекршаје просјачења, да позову полицију како би се укључили у рјешавање ове негативне појаве.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције у овој управи Бојан Мишетић навео је да су у извјештајном периоду евидентирана 24 кривична дјела општег криминалитета, од којих је укупно расвијетљено 23, те проценат укупне расвијетљености износи 95,8 одсто.

Мишетић је истакао да је у посматраном периоду пријављено 13 кривичних дјела против имовине, што је у односу на исти период прошле године мање за 56,7 одсто.

"Број евидентираних тешких крађа мањи је за 76,9 одсто, а крађа за 44,4 одсто, Међутим, дошло је до повећања кривичних дјела из области привредног криминалитета за 400 одсто или у односу пет наспрам један", нагласио је Мишетић.

Он је подсјетио да су службеници Одјељења криминалистичке полиције Полицијске управе у извјештајном периоду реализовали акцију кодног назива "Каско", која је резултирала подношењем извјештаја Окружном јавном тужилажтву против седам лица из Градишке због постојања сумње да су починила кривично дјело осигураничка превара.

Начелник Одјељења полиције у Полицијској управи Градишка Дејан Трифковић рекао је да су у извјештајном периоду, усљед појачаних активности полицијских службеника Полицијске управе Градишка, евидентирана 32 нарушавања јавног реда и мира, док их је у истом мјесецу лани било 12.

"Против 51 лица, међу којима су 13 повратника и два малољетника, поднесено је девет захтјева за покретање прекршајног поступка и издата 32 прекршајна налога", рекао је Трифковић.

Трифковић је навео да је у посматраном периоду евидентирано 30 саобраћајних незгода, што је мање за 9,1 одсто у односу на упоредни период, када их је било 33.

"Саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима није било, док је број незгода са тешко повријеђеним лицима већи за 50 одсто, а саобраћајних незгода у којима су лица задобила лакше повреде мање је за 66,7 одсто", нагласио је Трифковић.

Он је подсјетио да је у фебруару спроведен низ акција из области безбједности саобраћаја, у којима су издата 824 прекршаја.

"Из саобраћаја су искључена 62 возача - 44 због вожње под утицајем алкохола, 16 возача због управљања возилом прије стицања права на управљање, један је искључен због вожње под утицајем дроге и један из осталих разлога", навео је Трифковић.

Трифковић је додао да је из саобраћаја искључено 25 возила, те да су поднесена 23 захтјева за покретање прекршајног поступка.

"Издато је 717 прекршајних налога, а пријављено 739 лица. Одузето је девет возила од вишеструких повратника у вршењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја", рекао је Трифковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана