Градишка: Латиновић тражи спас у љутим ривалима

Милан Вујић
Градишка: Латиновић тражи спас у љутим ривалима

Градишка - Начелник општине Зоран Латиновић спреман је да Дом здравља Градишка преда у руке Тихомира Михајловића из Изворне СДС, а да функцију предсједника Скупштине препусти другом одборнику, уколико би се формирала нова скупштинска већина око СДС-а, ПДП-а, НС-а и СП-а, сазнаје "Глас Српске".

Извор "Гласа" истиче да се главна карика за спас извршне власти управо види у Изворној СДС, љутом ривалу СДС-овог начелника Зорана Латиновића, који је спреман да за нову коалицију жртвује смијењеног предсједника СО Радислава Дончића из ПДП-а и в.д. директора Дома здравља Милана Швраку (ПДП).

Дончић каже да је спреман да прихвати све што се договори на нивоу коалиције СДС, ПДП, НС и СП, уколико би на тај начин биле усвојене кључне скупштинске одлуке.

- Нема логике када смо све ово урадили и кад смо на неки начин направили велико радилиште у општини да се сад прескаче начелник општине. Ова скупштинска већина има шансе и покушаћемо да разговарамо. Уколико СДС, ПДП, НС и СП од мене затраже да се одрекнем функције предсједника Скупштине, тако ћу и поступити - истакао је Дончић.

Шврака није хтио да коментарише могућност предаје функције Михајловићу, али је позвао одборнике да разговарају са Латиновићем да би се деблокирао рад локалног парламента.

- Све што смо раније радили све смо се договарали. Озбиљних разговора није било, нити смо се договарали и тражили партнере са људима који себе називају Изворном СДС. Позивам све носиоце мандата да разговарају са Латиновићем да би била сазвана сједница и усвојене кључне одлуке за добробит општине - нагласио је Шврака.

Латиновић је рекао да је са одборником СНСД-а Звјезданом Панићем већ договорио подршку локалном буџету и другим капиталним пројектима од којих зависи функционисање локалне управе и живот становништва ове општине.

- Мислим да ћемо у релативно кратком року, након што разријешимо неке правне формалности, бити у позицији да сазовемо сједницу Скупштине и да усвојимо све битне одлуке за наредну годину - буџет, ребаланс буџета и одлуке о продаји грађевинског земљишта - увјерава Латиновић. 

Предсједник Скупштине Урош Граховац из СНСД-а казао је да скупштинска већина од 17 одборника није угрожена.

- Све друге приче и жеље друге стране су без основа - истакао је Граховац.

Предсједник ОО ИСДС Градишка Тихомир Михајловић каже да он конкретно није добио понуду од СДС-а, али да је добио високопозиционирани функционер ове партије.

- Добити понуду "шта желите" је врло неозбиљно. Управо то је руководство СДС-а све вријеме радило, да је своје функције давало другим политичким партијама, док је незадовољство расло, а чланство се осипало - рекао је Михајловић, који је додао да не планирају ући у било какву коалицију са таквим људима.

Нову већину у СО Градишка од фебруара чини десет одборника СНСД-а, два ДНС-а, један Народне странке "Радом за бољитак" и четири одборника ИСДС. На другој страни је пет одборника СДС-а, два ПДП-а, три Напредне Српске, два СП-а, један Народне странке "Радом за бољитак" и одборник националних мањина.

Скупштинска већина

десет одборника СНСД-а

четири одборника ИСДС

два одборника ДНС-а

одборник Народне странке "Радом за бољитак"

опозиција

пет одборника СДС-а

три Напредне Српске

два ПДП-а

два одборника СП-а

одборник Народне странке "Радом за бољитак"

одборник националних мањина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана