Градишка: Културна блага напуштена и демолирана

Милан Вујић
Градишка: Културна блага напуштена и демолирана

Градишка - Најстарији национални споменик у Градишци, некадашња вијећница, која је саграђена 1880. године и деценијама била украс ове општине, данас је запуштена, демолирана и препуштена зубу времена.

Исту судбину дијели стари хотел који је у вријеме Аустроугарске носио назив "Кајзер", а у којем је сада смјештен Завичајни музеј Градишка, те многи други знаменити објекти попут Соколског дома и старе Гимназије.

Начелник Градишке Зоран Латиновић каже да се већ дуже вријеме ради на томе да стара вијећница буде стављена у функцију, посебно због тога што је проглашена објектом од општег интереса за БиХ. Међутим, препрека је беспарица.

- У протеклом периоду реконструисана је фасада, а да би објекат био потпуно стављен у функцију, потребна су знатна финансијска издвајања. Процијењено је да би ревитализација унутрашњости објекта, у истом стилу у коме је и грађен, коштала око 800.000 КМ - рекао је Латиновић нагласивши да послије проглашења вијећнице националним спомеником у БиХ ништа није урађено како би она заиста била заштићена.

- Без помоћи међународних институција и донатора у овом тренутку тешко можемо говорити о томе да из буџета општине издвојимо толико новца - истакао је.

Латиновић је подсјетио да су лани добили 40.000 марака од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, али да је то недовољно за почетак било каквих радова.

- Док чекамо донације, настојаћемо да парцијално обнављамо објекат и да га стављамо у функцију. У стару зграду општине бисмо могли да премјестимо библиотеку, проширимо простор Завичајног музеја, те направимо резиденцију начелника општине за пријем делегација - нагласио је Латиновић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Зоран Аџић сматра да је за пропадање вијећнице искључиво одговорна локална заједница која се, како каже, не брине довољно о споменицима, али ни другим зградама значајним за општину.

- Због немара локалне заједнице сада су ове вриједне зграде ишаране и пуштене да пропадају. Реконструкција вијећнице започета је прије неколико година, а затим обустављена. Поставља се питање да ли ће због тога бити потребно поново обављати радове који су већ завршени - упозорио је Аџић.

У локалној управи кажу да одговорност за вандализам и скрнављење споменика виде у другима, јер са вандалима се не може борити локална заједница већ полиција.

Историја

Археолог Бојан Вујиновић каже да је изградња старе зграде општине почела 1879, а завршена 1880. године.

- Зграда старе Гимназије грађена је од 1893. до 1894. године. Као својеврстан споменик, вијећница данас не служи тој намјени, док је зграда старе Гимназије још у употреби, али захтијева реконструкцију - рекао је Вујиновић те додао да је мали број сачуваних објеката који су свједоци једног историјског периода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана