Градишка: Градска каса затворена за најугроженије

Милан Вујић
Градишка: Градска каса затворена за најугроженије

Градишка - Агонија удружења која у Градишци окупљају особе са инвалидитетом, којима није исплаћено пет дотација из општинског буџета, могла би бити настављена и идуће године, јер би ова локална заједница требало да пређе на привремено финансирање.

Ништа боље неће проћи ни стотине становника који имају право на туђу његу и помоћ, јер ће општинска каса и за њих бити затворена.

Због политичке кризе у Градишци, која траје више од десет мјесеци, исплаћивање мјесечних дотација из општинског буџета за инвалиде представља све већи проблем. Иако је година на измаку, још нема назнака да би се могла одржати сједница локалног парламента на којој би био усвојен ребаланс буџета за ову и буџет за 2016. годину. Све су прилике да ће општина са минималним средствима ући у привремено финансирање за прва три мјесеца наредне године.

Ово би највише погодило удружења инвалида која дотације за рад и помоћ својим члановима добијају из општинског буџета, као и кориснике права на туђу његу и помоћ.

- Представници локалне власти нас игноришу. Нису жељели ни да присуствују састанцима на које смо их звали како би нам објаснили шта би се десило уколико би општина прешла на привремено финансирање - рекао је предсједник Међуопштинске организације слијепих и слабовидих Жељко Штрбац.

Он је навео да ово удружење из буџета општине добија 14.400 марака и нагласио да се то нередовно исплаћује.

- Новац из године у годину касни. Посљедњу дотацију су нам исплатили за јул, а дугују пет дотација којих има само на папиру - истакао је Штрбац.

Предсједник градишког Удружења параплегичара Урош Борковић је истакао да их представници локалне заједнице увјеравају да ће новац бити исплаћиван у континуитету. Међутим, додао је он, све углавном остаје на обећањима.

Право на туђу његу и помоћ остварује 625 становника Градишке, од чега је њих 311 потпуно зависно од других особа и накнада за њих износи 165 марака, док је за 314 лица, који дјелимично могу бринути о себи накнада 82,50 марака.

Начелник Одјељења за финансије општине Градишка Добрила Тодоровић је потврдила да ће исплата дотација бити под знаком питања, као и новац за туђу његу и помоћ.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић рекао је да општина у оквиру својих могућности издваја 120.000 КМ за рад удружења инвалида. Он је поручио да ће и наредна година бити обиљежена степеном социјалне осјетљивости.

Латиновић је убијеђен да ће у разговору са другим одборницима наћи начин како да наставе сарадњу и буде деблокиран рад Скупштине.

Скупштинска већина предвођена СНСД-ом, ДНС-ом и Изворним СДС-ом позвала је Латиновића да припреми материјал за сједницу локалног парламента, гдје би био усвојен низ одлука, као и буџет за 2016. годину. Међутим, Латиновић је одбио сарадњу са новом скупштинском већином правдајући се судским пресудама.

Дотације у прошлој години

- 14.400 КМ помоћ Међуопштинској организацији слијепих и слабовидих

- 14.400 КМ помоћ Међуопштинском удружењу глувих и наглувих

- 12.600 КМ помоћ Савезу инвалида рада

- 12.600 КМ помоћ Међуопштинском удружењу цивилних жртава рата

- 10.500 КМ помоћ Удружењу параплегичара

- 10.500 КМ помоћ Удружењу ампутираца УДАС

- 9.000 КМ Удружење ратних војних инвалида

- 9.000 КМ Удружење учесника отаџбинског рата са ПТСП

- 22.000 КМ помоћ Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним лицима

Туђа њега и помоћ

625 становника остварује право на туђу његу и помоћ

311 лица потпуно зависно од других особа - накнада 165 марака

314 лица која дјелимично могу бринути о себи - накнада 82,50 марака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана