Градишка: Дончић умакао судији и полицији

Милан Вујић
Градишка: Дончић умакао судији и полицији

Градишка - Нови покушај предсједника Скупштине општине Градишка Уроша Граховца да преузме дужност од смијењеног Радислава Дончића пропао је у петак иако је овај пут суд ангажовао и полицију.

Као и приликом претходног покушаја примопредаје дужности у сриједу, Дончић ни овај пут није био на послу због службеног путовања. Судији, полицији и Граховцу руке су биле везане јер је био одсутан и начелник општине Зоран Латиновић. Основни суд у Градишци и Окружни суд у Бањалуци у више наврата су налагали Дончићу да преда дужност Граховцу, али он то одбија већ мјесецима.

Судија Основног суда у Градишци Предраг Граховац стигао је у општинске просторије у пратњи судске полиције и бравара, али нису успјели да обаве примопредају. Граховац, који је поново дошао како би преузео дужност, каже да су били обезбијеђени сви услови да као легално изабрани предсједник Скупштине буде уведен на радно мјесто, али да због избјегавања Дончића да прими судско рјешење тај посао није могао бити завршен.

- Ово је још једна фарса у Дончићевој режији. Он се правда да није обавијештен о примопредаји, а истина је да он није желио да прими судску пошту од курира који га је затекао испред стана рекавши му: "То мене не интересује". Латиновић је забранио примање поште у општини, а адвокатска канцеларија из Добоја која заступа Дончића је затворена због годишњег одмора - рекао је Граховац.

Он је навео да ће сљедећи покушај примопредаје дужности бити највјероватније 3. августа.

- Имам обећања да ће суд другим методима покушати да уручи обавјештење Дончићу - истакао је Граховац.

Дончић је рекао да није обавијештен када треба да буде обављена примопредаја дужности.

- Тренутно сам у Бијељини, гдје имам састанак са људима који се баве воћарством. Суд ме није обавијестио, а судија Граховац спроводи нешто за шта нема правоснажну пресуду - рекао је Дончић.

Нова скупштинска већина смијенила је 23. фебруара руководство локалног парламента, начелнике општинских одјељења и директоре установа чији је оснивач општина и њихове управне одборе. Нову већину формирали су СНСД, ДНС, Народна странка "Радом за бољитак" и самостални одборници који су иступили из СДС-а, док је блок предвођен СДС-ом и ПДП-ом прешао у опозицију. Примопредаја дужности, упркос бројним покушајима, није обављена јер разријешени функционери сматрају да су смијењени незаконито, а блокада парламента је настављена и након што су судови утврдили да су смјене законите и наложили Дончићу да уступи фотељу Граховцу.

Предсједник градишког СНСД-а Зоран Аџић рекао је да је разочаран радом Основног суда и да ће представници нове скупштинске већине одлучити како ће даље поступати у овом судском процесу да би дошло до коначног рјешења.

- Како је могуће да ни након два рочишта не буде обављена примопредаја. У сриједу су рекли да су Дончић и Латиновић на службеном путу, а добили смо информацију да су били у једном мотелу два километра од града. Данас су опет рекли да су на службеном путу, а вјероватно су негдје у близини. Није ми јасно да нико не реагује на одбијање пријема судског позива - рекао је Аџић наводећи да ПДП, чији је кадар Дончић, поступа насилнички и упорно држи општину и грађане као таоце.

Одгођено рочиште

Урош Граховац рекао је да му је поступајући судија појаснио да је рочиште за примопредају одгођено јер није присуствовала друга страна у поступку, односно Радислав Дончић и Зоран Латиновић који се налазе на службеном путу.

- Судија је рекао да нема потврдног писма да су Дончић или правни заступник општине Синиша Ђорђевић примили обавјештење о термину рочишта. Дончић није желио да прими обавјештење од курира општине, док је адвокатска канцеларија "Ђорђевић" затворена од 10. до 17. јула због годишњих одмора, па им није било могуће уручити обавјештење - навео је Граховац.

Неуспјела примопредаја на основу одлука суда

-15. јул Дончић се није појавио на послу

-17. јул Дончић се није појавио на послу

- 3. август заказана нова примопредаја

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана