Градишка: Дончић у фотељи, али нема већину

Милан Вујић
Градишка: Дончић у фотељи, али нема већину

Градишка - Радислав Дончић из ПДП-а поново је сјео у фотељу предсједника Скупштине општине Градишка, али одржавање сједнице још је на дугом штапу па се дугој политичкој кризи не назире крај.

Дончић, који је послије смјене на позицију враћен одлуком Врховног суда РС, каже да низ судских спорова представља препреку за заказивање сједница Скупштине општине.

- Постоје тужбе које су поднијели чланови управних и надзорних одбора, начелници одјељења и директори јавних установа који су смијењени на сједници Скупштине општине у фебруару прошле године - казао је Дончић.

На суду је завршио и спор у вези са скупштинским печатом и "Службеним гласником општине Градишка".

- Никад нисам био кочничар за одржавање сједница, већ друга страна окупљена око СНСД-а не дозвољава да ријешимо проблем. Од мене не зависи сазивање сједнице, јер се о свему најмање питам. Да бих сазвао сједницу, морају бити створени предуслови, а то подразумијева рјешавање спора о смјенама, јер суд мора донијети пресуду да ли су те смјене легалне - рекао је Дончић.

Рјешењем Врховног суда РС одбијена је жалба одборника СНСД-а Уроша Граховца, који је послије смјене Дончића именован за предсједника Скупштине. Суд је потврдио да је Дончић једини легални предсједник парламента, али га подржава само 14 од 31 одборника, због чега расплет кризе још није на помолу.

- Знали смо да је смјена нелегална и ово је још једна потврда да смо били у праву. Упорно сам говорио да је начињено низ процедуралних грешака - истакао је Дончић.

Граховац, којег је нова већина коју чине СНСД и ДНС, Изворна СДС и Народна странка "Радом за бољитак" изабрала за предсједника Скупштине, каже да се одлука суда може прокоментарисати као наставак статуса кво. Граховац је поручио Дончићу да слободно сазове сједницу Скупштине општине уколико мисли да је предсједник.

- Ту се ништа није промијенило, јер суд не спори нову скупштинску већину и легално изабраног предсједника Скупштине општине, а уколико Дончић сматра да је предсједник Скупштине, нека сазове сједницу да се почну рјешавати нагомилани проблеми - истакао је Граховац и додао да нису спорни ни просторије, ни печат уколико Дончић жели да ради.

Блокада парламента пуних десет мјесеци узима данак, а највећу цијену плаћају грађани и инвеститори. Усљед политичке кризе буџет за 2016. годину није усвојен, због чега је општина прешла на привремено финансирање.

Већина

Нову већину у Скупштини општине Градишка формирали су СНСД, ДНС, Изворна СДС и Народна странка "Радом за бољитак". Блок у којем су СДС, ПДП, НС и СП прешао у опозицију. Опозиција има и начелника општине Зорана Латиновића из СДС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана