Градишка: Дончић оставио само голе зидове Граховцу

Милан Вујић
Градишка: Дончић оставио само голе зидове Граховцу

Градишка - Предсједник Скупштине општине Градишка Урош Граховац, којег је у фебруару на ту позицију изабрала нова скупштинска већина, ушао је јуче послије неколико безуспјешних покушаја у канцеларију, али је затекао само голе зидове, уз образложење да је у току кречење.

У канцеларију је ушао иако се на заказаној примопредаји дужности од смијењеног предсједника Скупштине општине Радислава Дончића нису појавили ни Дончић нити начелник општине Градишка Зоран Латиновић. Граховца су дочекала закључана врата, а у канцеларију је ушао у пратњи судског извршиоца и полиције. По налогу поступајућег судије на вратима канцеларије замијењена је брава, а кључеви нове уручени су Граховцу.

- У канцеларији нисмо затекли ништа. Изнесен је сав канцеларијски намјештај. Затекао сам само канту и "мачка" и добио одговор да просторије наводно поново крече, иако је то урађено прије неколико мјесеци - истакао је Граховац.

Занимљиво је да у фебруару нова већина није могла да одржи сједницу јер су се у скупштинској сали, која је данима била закључана, изненада појавили молери. Ванредну сједницу су због тога одржали у Културном центру и смијенили руководство парламента, начелнике општинских одјељења и директоре установа чији је оснивач општина и њихове управне одборе.

Судски извршитељ Основног суда у Градишци Предраг Граховац покушао је у неколико наврата да обави примопредају дужности између Дончића и Граховца, али је смијењени предсједник парламента сваки пут вјешто избјегавао да буде извршено судско рјешење правдајући се службеним путовањима, а однедавно и годишњим одмором.

Граховац каже да је најважније да је послије мјесеци опструкције ушао у службене просторије да би као легални и легитимни предсједник Скупштине општине могао обављати свој посао.

- Жао ми је што су становници Градишке свих ових мјесеци били принуђени да прате овакву ситуацију, иако јој ничим нисам допринио - истакао је Граховац.

Дончић је казао да је на годишњем одмору и да ће све даље потезе повлачити уз консултације са адвокатом. Ново кречење канцеларије правдао је оштећењима на зидовима.

Како незванично сазнајемо, Дончић би након повратка са годишњег одмора могао да се нађе у новој канцеларији у општинској згради, коју извршна власт тренутно скрива од очију јавности. Ако се то догоди, први пут у историји општине на посао би долазила два предсједника Скупштине општине.

Нову већину у градишком парламенту формирали су СНСД, ДНС, Народна странка "Радом за бољитак" и самостални одборници који су иступили из СДС-а, док је блок предвођен СДС-ом и ПДП-ом прешао у опозицију. Примопредаја дужности, упркос бројним покушајима, мјесецима није била обављена јер разријешени функционери сматрају да су смијењени незаконито, а блокада парламента је настављена и након што су судови утврдили да су смјене законите и наложили Дончићу да уступи фотељу Граховцу. Окружни суд Бањалука наложио је Дончићу још 21. маја да преда дужност, а то је 9. јуна, а потом и 9. јула учинио и Основни суд Градишка. Дончић, међутим, није испоштовао ниједан судски налог да преда дужност.

Одборници нове скупштинске већине у Градишци најавили су крајем јула да ће поднијети кривичне пријаве против Латиновића и Дончића због одбијања примопредаје дужности, те да ће тужбе стићи и на адресу Основног суда у Градишци због вишемјесечне опструкције извршења рјешења Окружног суда у Бањалуци којим је наложено да буде обављена примопредаја.

Забрана за новинаре

Урош Граховац је након обављене примопредаје желио да уведе новинарске екипе у празне просторије, али га је спријечио портир, који новинарима није дозволио улаз правдајући забрану наредбом Зорана Латиновића.

- Не видим разлог зашто би био забрањен улаз новинарима, јер за њих не треба бити ништа скривено. Ако треба, ићи ћу ја испред вас, али, ево, сами сте се увјерили да не дозвољавају улаз у празне просторије, јер очигледно желе нешто да скрију од јавности - рекао је Граховац.

Поједини општински службеници пратили су дешавања из оближње кафане.

Неуспјешне примопредаје

24. фебруар - Пропао први покушај примопредаје дужности новом руководству Скупштине општине. Граховац рекао да ће обавијестити полицију и тужилаштво ако им не буду предати печат, службена документација и сала, који су под кључем

9. март - Примопредаја дужности није обављена, јер Дончић без судског налога није желио да напусти фотељу

10. март - На вратима канцеларије предсједника Скупштине два пута мијењана брава, а у њој су до краја радног времена остали и Дончић и Граховац. На посао је први стигао Дончић, који је око поднева отишао на паузу, па је Граховац искористио прилику и ушао у канцеларију

11. март - Портири у општинској управи нису дозволили улаз у зграду Граховцу, који је кренуо на посао

15. и 17. јул - Дончић се није појавио на послу па примопредаја није обављена

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана