Градишка добија "ново лице" (ФОТО)

Милан Вујић
Градишка добија "ново лице" (ФОТО)

ГРАДИШКА - У оквиру међународне манифестације "Дани Николе Тесле" која је одржана у Београду одлучено је да наредна статуа Николе Тесле краси град Градишку.

Према ријечима градског менаџера града Градишка, Бојана Вујиновића, поред статуе планирана је и изградња Кинетичког парка.

-Кинетички парк биће смјештен у непосредној близини дворане Арена Градишка, односно преко пута Моторичког парка. Садржаји који су планирани у парку биће везани за рад и изуме Николе Тесле. Занимљиво је што ће се на бисти између Теслиног штапа и кугле генератора појављивати муње на сваких сат времена - појашњава Вујиновић.

Он је навео да ће статуа бити висине 2.4 метра и рад је вајара Бојана Микулића, који ради за Теслину научну фондацију на изради биста посвећених овом великом српском и свјетском научнику.

У Градишци, према ријечима Вујиновића, поред овог пројекта у току је још један инфраструктурни пројекат, а ријеч је о адаптацији Трга јеврејских страдања и улица Петра Мисимовића и Милоша Обилића.

-У посљедњих неколико година имамо и потребу, али и намјеру да обнављамо старе тргове - рекао је Вујиновић који је подсјетио да је у припреми и обнова тргова унутар Српске вароши која се налази непосредно уз храм Покрова Пресвете Богородице.

Пројекат адаптације споменика и изградње Трга Јеврејских страдања, Град Градишка реализује у сарадњи са потпредсједником Републике Српске Давором Прањићем.

Вриједност пројекта је 724 000 КМ, од чека су 636.000 КМ средства Града, а 88.000 КМ издвојиће Средишњи државни уред за Хрвате изван Републике Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана