Градишка: Чврста већина иза начелника Аџића

Милан Вујић
Градишка: Чврста већина иза начелника Аџића

Градишка - Одборничке мандате у Скупштини општине Градишка, која је у овом сазиву дуго била у политичкој блокади, освојило је осам странака и представник националних мањина, а новоизабрани начелник Зоран Аџић из СНСД-а може рачунати на чврсту већину.

Према прелиминарним и непотпуним резултатима које је објавила Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ, са свих  обрађених редовних бирачких мјеста, њих 91, улазак у парламент обезбиједили су СНСД, СДС, ПДП, коалиција "Извор", ДНС, НС, СП и НДП. Међу 31 одборником највише ће их бити из СНСД-а - десет. Њихови партнери у скупштинској већини биће по три одборника ДНС-а и коалиције "Извор" и двоје социјалиста. У опозицији ће, по свему судећи, наредне четири године бити пет одборника СДС-а, четири ПДП-а, два НС-а, један НДП-а и представник ромске националне мањине.

Аџић, који је и предсједник градишког СНСД-а, каже да је задовољан изборним резултатима, нагласивши да је странка показала јачину, а бирачи препознали план и програм развоја који је презентовао СНСД.

- Планирамо да ћемо имати скупштинску већину са 18 одборника коју ће чинити СНСД, ДНС, СП и коалиција "Извор". Будући одборници СНСД-а који ће заступати интересе грађана су млади и школовани људи: економисти, правници, љекари, магистри пољопривреде, а међу њима су и два доктора наука - истакао је Аџић и додао да ће послије преузимања дужности обавити инвентуру, али и повући први потез обећан бирачима и смањити плате функционерима у општини.

Мандате са листе СНСД-а освојили су Миленко Павловић, Звјездан Панић, Бојан Вујановић, Жељко Сладојевић, Томислав Ковачевић, Ранка Перић-Ромић, Ново Милановић, Марко Шукало, Игор Марчета и Душан Ристић.

Опозициони СДС имаће два одборника мање него у претходном сазиву, а мандате су освојили Ђорђо Крчмар, Вања Стојнић, Саша Лазић, Вујадин Миљић и Мирко Самарџија. С обзиром на то да ће Крчмар задржати позицију посланика у Парламенту БиХ, умјесто њега у локални парламент улази Љубиша Игумановић.

- Воља народа се треба поштовати. Чланство је добро радило на терену, али очигледно да су се удари на СДС, који су се дешавали, одразили на изборни резултат - рекао је Крчмар који је подсјетио да је, упркос томе, СДС друга по јачини странка у Градишци.

Трећи по снази је ПДП, а одборничке мандате су изборили Милан Шврака, Радислав Дончић, Горан Бјелић и Бранислав Мракић. Шврака ће задржати посланички мандат у Народној скупштини РС па умјесто њега у градишки парламент улази Сњежана Гвозден. ДНС је поправио резултат и са једног скочио на три мандата, а освојили су их Владимир Јанковић, Дане Малешевић и Драган Благојевић. Умјесто министра просвјете и културе РС Малешевића мандат ће преузети Давор Глишић.

Идентичан број мандата има и коалиција "Извор", а столице у парламенту изборили су Славко Дуњић, Тихомир Михајловић и Душан Кочић. Умјесто Дуњића и Михајловића мандате ће највјероватније преузети Мирјана Дакић и Предраг Љубичић.

Са листе НС-а мандате су освојили Горан Ђорђић и Никола Солдатић, али ће у парламент Мирко Писарић јер је Ђорђић народни посланик. СП ће представљати Љиљана Гвозден и Дарко Десанчић, НДП Бобан Мандић, а националне мањине Саша Машић.

Мандати у Скупштини општине

СНСД 10

СДС 5

ПДП 4

"Извор" 3

ДНС 3

НС 2

СП 2

НДП 1

Мањине 1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана