Градишка: Без папира чак 4.500 објеката

Милан Вујић
Градишка: Без папира чак 4.500 објеката

Градишка - Од 5.000 бесправно изграђених објеката, колико их, према процјени, има на подручју општине Градишка, легализовано је само 350, рекао је начелник општинског Одјељења за урбанизам, грађење, комуналне и стамбене послове Слободан Видовић.

Он је навео да су власници "дивљих" објеката остали незаинтересовани и послије ступања на снагу закона којим је омогућена њихова легализација, а разлог је највјероватније беспарица.

- Посљедњих шест мјесеци када су грађани увидјели да би закон могао бити укинут завладала је нешто већа заинтересованост за легализацију. Међутим, нисмо задовољни одзивом када се процјењује да на подручју општине има око 5.000 бесправно изграђених објеката - нагласио је Видовић.

Висина накнаде за уређење грађевинског земљишта зависи од локације, а постоји шест зона. Осим накнаде за уређење грађевинског земљишта за добијање "папира" неопходно је платити и једнократну ренту.

- Захтјеви уз које је приложена комплетна документација се рјешавају у року од седам дана - нагласио је Видовић.

Крајњи рок за легализацију бесправно изграђених објеката у РС требало је да буде 24. мај ове године, али је продужен за двије године. У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС истичу да је рок пролонгиран, јер су одлуком Уставног суда РС оспорене одредбе које се односе на повластице за одређене социјалне категорије због чега ова популација није могла остварити своје право.

- С обзиром на то да је Уставни суд такво законско рјешење прогласио неуставним ми смо приморани да ту одредбу закона промијенимо - рекли су у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Измјене и допуне Закона о просторном уређењу и грађењу биће разматране у Народној скупштини РС, а уколико буду усвојене, биће потребно промијенити општинску одлуку о грађевинском земљишту и поступку легализације и усагласити је са измјенама закона. Након ових измјена биће настављен процес легализације објеката.

Република Српска

Процјењује се да у РС има око 85.000 бесправно изграђених објеката. Све док не ријеше статус тих објеката њихови власници не могу несметано располагати том имовином.

 

Трошкови легализације објеката (рента и накнада за уређење грађевинског земљишта)

Од 6.000 до 7.000 - прва зона

Од 5.000 до 6.000 - друга зона

Од 2.000 до 3.000 - трећа и четврта зона

Од 1.500 до 2.000 - пета и шеста зона

 

Накнада за уређење грађевинског земљишта по метру квадратном

60 - прва зона

53 - друга зона

50 - трећа зона

5 - четврта зона и остало грађевинско земљиште

 

Једнократна рента по метру квадратном

49,20 - прва зона

41 - друга зона

32,80 - трећа зона

24,60 - четврта зона

16,40 - пета зона

8,20 - шеста зона

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана