Градишчанин Миодраг Живановић до сада крв даровао 122 пута

 Милош Васиљевић
Градишчанин Миодраг Живановић до сада крв даровао 122 пута

ГРАДИШКА - Хуманост и солидарност тече венама Градишчанина Миодрага Живановића који крв даје свака три мјесеца и тако пуних 30 година, а до сада у његовој књижици за исказану хуманост стоје 122 печата, као доказ даривања најдрагоцјенијих капи течности.

Живановић наглашава за “Глас” да га чини срећним што је у прилици да редовно дарује крв, али и да на тај начин с једном дозом спаси најмање три живота.

Овај 48-годишњак, по професији фотограф, планира да дарује крв све до пензије. Наглашава да осјећај када некоме помогне нема цијену. Уз то, битна је чињеница што крв често допре и до човјека кога и не познаје.

- С даривањем крви почео сам чим сам постао пунољетан, ратне 1992. године и до сада сам даривао 122 пута. Технички нисам ни могао дати више пута јер дарујем тачно у дан и тако три деценије. У Заводу за трансфузију кажу да по мени могу навијати сат, јер знају тачно да је прошло 90 дана - рекао је Живановић. До сада је даривао око 50 литара крви, што је импозантна бројка.

Хуманост носи из куће, јер како и сам каже, то га чини срећним и богатијим.

- Нама је давалаштво породично. Крв је даривао и мој покојни отац, али и брат. Отац је даривао крв 28 пута, брат до сада педесетак пута. Једноставно, осјећамо потребу да на овај начин помогнемо људима, без обзира да ли их познајемо или не - рекао је Живановић.

Да је само један живот спасио на овај начин, додаје, то је велика ствар и знак да је на добром путу те да не жели стати.

 - Док год будем могао даривати крв то ћу и чинити, а само да сам један живот спасио мислим да би то био посебан осјећај, а не толико доза. Из тог разлога себе сматрам богатим човјеком. Јер када си у прилици да помогнеш некоме то је посебан осјећај - рекао је Живановић.

Никад није имао здравствених проблема, а даривао је већином крв у Градишци те у Бањалуци, посебно у ратним годинама за војнике.

Уз то радује га да у родној Градишци има много младих људи који дарују крв. Такође, даривао је и у времену пандемије корона вируса која је однијела много живота.

- Нисам имао корону, али сам се вакцинисао са четири дозе како бих могао даривати редовно, а баш тада су залихе биле на минимуму, јер сви знамо шта се све дешавало  и колике су биле потребе - рекао је Живановић.

Овакви примјери требало би да подстакну здраве особе, у првом реду, младе људе да редовно дарују крв, а овај Лијевчанин вјероватно је по константности рекордер и ван оквира наше земље.

Захвалнице

Миоград Живановић у свом даривању види и симболику, јер дарује крв колико постоји и Република Српска. За своју солидарност награђиван је више пута.

- Градска управа Градишка за Дан града додијелила ми је захвалницу за хуманост, односно за 120 даривања крви - рекао је Живановић, додајући како је пројекција да ће до пензије, ако га послужи здравље, стићи до бројке од 200 дарованих доза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана