Градишчани на послу у народној ношњи

Милош Васиљевић
Градишчани на послу у народној ношњи

ГРАДИШКА - Захваљујући идеји Културно-умјетничког друштва “Коловит” из Градишке које је организовало манифестацију “Дан у златном руху” више од 30 људи у петак свој радни дан провело је у народној ношњи лијевчанског краја.

Предсједник овог друштва Мирко Борјановић рекао ја да је ово трећи пут заредом да на овакав начин обиљежавају Дан града Градишка - 24. април.

Он је навео да је у народним ношњама радни дан провело више од 30 чланова и пријатеља “Коловита”, који раде у градским институцијама, предузећима, установама и другим организацијама.

Народна ношња дио је идентитета и обичаја, а овај занимљив одјевни предмет није могао проћи незапажено, како од Градишчана тако и од гостију који су посјетили град на Сави.

Предсједник КУД-а “Коловит” Мирко Борјановић рекао ја за “Глас Српске” да је ово трећи пут заредом да на овакав, оригиналан начин обогаћују обиљежавање Дана града Градишка - 24. априла. Додаје да се претходних година показало као пун погодак.

 - Идеја се развила у доба пандемије вируса корона, прије три године када нисмо могли ни играти ни састајати се, што нам је био велики проблем. Показали смо да чувамо од заборава ношње и традицију. Хтјели смо то да прикажемо нашим члановима, пријатељима друштва, као и радним колегама. На посао у ношњи у петак је отишло више од 30 људи - рекао је Борјановић. Према његовим ријечима, није било дијела града гдје неко није био обучен у ношњу.

- У 15 фирми и предузећа, од фризерских салона, кафића и вртића до јавних институција могли су се видјети људи како раде свој посао у ношњама. Из године у годину све нас је више, мјештани су одушевљени како то изгледа - рекао је Борјановић.

Ветеранка овог удружења Дрена Кутић, која ради у једној станици за технички преглед возила, рекла је за “Глас” да је посебан осјећај радни дан провести у ношњи и на тај начин допринијети обиљежавању Дана града.

- Ово није први пут да облачим ношњу, радила сам то и претходних година са задовољством. Реакције су симпатичне, већина муштерија буде позитивно изненађена. Најчешћа питања су да ли негдје треба да наступамо, а када им објаснимо о чему је ријеч буде им још драже - рекла је Кутићева.

Према њеним ријечима људи се полако враћају традицији, а посебно је радује да је све више младих заинтересовано за овакве манифестације.

- Драго нама је када можемо да на овакав оригиналан начин представимо нашу традицију и културу. Фолклор играм скоро десет година, то је моја велика љубав. Морамо да причамо о вриједностима традиције и то је нешто што нема цијену. На добром смо путу, наставићемо и даље кроз игру и пјесму у истом ритму - рекла је Кутићева.

Новинари

У свечане ношње обучени су били и новинари Радио-телевизије Градишке. Ипак неки су имали слободан дан, као водитељ Радио Градишке Дејан Јанковић.

- У петак сам био слободан па нисам на послу носио ношњу, али сам претходних година био баш тако обучен. Лијепо је то видјети. На овај начин отргли смо од заборава нашу културу, традицију, али и показали колико можемо бити свечани у народној ношњи - рекао је Јанковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана