Градип тужио општину Прњавор

Ц. Мркоњић, Б. Радуловић
Градип тужио општину Прњавор

Прњавор - Грађевинска фирма "Градип" одустала је од куповине општинског земљишта у центру Прњавора и поднијела тужбу против општине тражећи надокнаду 70.000 КМ, на колико су процијенили штету у том послу.

У "Градипу" тврде да им незаконита изградња сусједног објекта онемогућава да они граде у складу са регулационим планом.

- Неколико пута смо тражили од општине да нам кажу да ли имамо услове да градимо на том земљишту. Слали смо дописе и молбе, а увијек су нам одговарали нешто "замотано". Пошто не може да се гради по регулационом плану, одустали смо од куповине - каже извршни директор "Градипа" Милан Бијелић.

Он је истакао да су тужбом против општине затражили надокнаду 70.000 КМ директне штете, док ће индиректна тек бити утврђивана.

- На томе ће у склопу судског процеса радити вјештаци, а процјењује се да ће њен износ достићи и милион и по марака - казао је Бијелић.

"Градип" је на поменутој локацији планирао градњу стамбено-пословног објекта са двије подземне и седам надземних етажа. Зграда је требало да буде изграђена уз објекат чија је градња почела прије пола године.

- Планирано је да се наша зграда наслања на сусједну и да из њихових подрумских просторија улазимо у своје. Међутим, они су мимо регулационог плана и грађевинске дозволе изоставили једну подземну етажу и сада не бисмо имали прилаз свом подруму, што нам је онемогућило градњу - казао је Бијелић.

У општини Прњавор тврде да "Градип" није уплатио новац за земљиште које је купио до предвиђеног рока, који је истекао 29. маја 2015. године, те да се због тога сматрало да су одустали од куповине.

- Због тога су изгубили право на поврат положене кауције, а поступак лицитације за земљиште је поновљен. Добили смо тужбу, али она није сметња за нову лицитацију, јер предмет судског спора није плац, већ поништавање лицитације и накнада штете - навели су у општини Прњавор.

Скупштина општине Прњавор је у марту одлучила да парцелу површине 1.430 квадратних метара понуди на јавну продају. Прва лицитација је одржана 2. априла по почетној цијени од 360.000, а "Градип" је са 1,25 милиона марака имао најбољу понуду. У општини кажу да је нова лицитација планирана за 24. јун.

На спорној локацији налази се стара зграда Школе за основно музичко образовање, а планирано је да новац од продаје парцеле буде уложен у градњу нове школе.

Јубилеј

Школа за основно музичко образовање у Прњавору обиљежиће на јесен 30 година постојања. Настава се одвија у дотрајалом објекту који је изграђен још прије Другог свјетског рата. Након најновијег спора извјесно је да ће годишњицу постојања обиљежити у старој згради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана