Град Приједор први пут добио акциони план за смањење загађења ваздуха

Срна
Град Приједор први пут добио акциони план за смањење загађења ваздуха

ПРИЈЕДОР- Град Приједор први пут је добио акциони план за смањење загађења ваздуха, што је обавеза сваке локалне заједнице у којој су прекорачене граничне вриједности за грубе и фине суспендоване честице.

У протеклих пет година квалитет ваздуха на подручју Приједора је треће категорије.

Према Закону о заштити ваздуха Републике Српске, три су категорије квалитета ваздуха. Прва је чист или незнатно загађен ваздух гдје нису прекорачене граничне вриједности ни за једну загађујућу материју, друга је умјерено загађен ваздух гдје су прекорачене граничне вриједности за једну или више загађујућих материја, али нису прекорачене толерантне вриједности ни за једну загађујућу материју, а трећа је прекомјерно загађен ваздух гдје су прекорачене толерантне вриједности за једну или више загађујућих материја.

Ваздух је највише загађен у зимском периоду, током гријне сезоне, а поред индивидуалних ложишта и кориштења јефтинијих, нискоквалитетних и горива непознатог поријекла, па чак и отпада, загађењу ваздуха доприноси и саобраћај.

- Као доказ да и саобраћај утиче на квалитет ваздуха у нашем граду, може се навести то да се, у периоду кад су на снази били полицијски час и забрана односно ограничење кретања, на мјерењима показало веома мало, то јест минорно загађење ваздуха - наводи се овом планском документу.

Приједор је познат по магловитом времену, а магла доприноси тежем циркулисању ваздуха и тако утиче на већу загађеност.

Циљ овог плана је смањење емисије полутаната из свих извора загађења, за шта је предвиђено 16 конкретних мјера, и то успостављање локалне мреже мјерних мјеста, попис и чешће контроле највећих загађивача, подстицање енергетске ефикасности и употребе пећи, котлова и енергената који имају мање емисије загађујућих материја, те стриктна забрана ложења ствари које нису намијењене за огрев.

У плану су и јавне медијске кампање ради едукације грађана, регулисање саобраћаја на начин који ће смањити загађење (репрограмирање семафора, скупљи паркинг у ужој градској зони, више пјешачких зона), строжа контрола техничког прегледа моторних возила, учесталије прање градских саобраћајница, влажење саобраћајница унутар градилишта и санирање дивљих депонија.

Предвиђени су и садња дрвећа и повећање зелених површина и заштитних појасева, развој бициклистичке инфраструктуре и приједлог Министарству просвјете и културе Републике Срспке за увођење обавезних предмета везаних за заштиту животне средине и еколошких секција у основне и средње школе, као и едукације предшколске дјеце у вртићима о овој теми.

Сагласност на Краткорочни акциони план за смањење загађења ваздуха суспендованим ПМ 10 и ПМ 2,5 честицама за град Приједор дало је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Срспке, усвојила га је Скупштина града Приједора на посљедњем засједању, а биће објављен у наредном броју Службеног гласника града Приједора. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана