Град причинио велику штету у Милићима, оштећени аутомобили, страдали малињаци и усјеви

Срна
Град причинио велику штету у Милићима, оштећени аутомобили, страдали малињаци и усјеви

МИЛИЋИ- Невријеме које је јуче погодило Милиће највише штете причинило је пољопривредним домаћинствима и путној инфраструктури, а оштећен је и велики број аутомобила у центру овог мјеста, рекао је Срни начелник општине Марко Савић.

-Милићки ватрогасци и комунално предузеће уклањају дрвеће које је пало на аутомобиле и локалне путеве да би се саобраћај нормално одвијао - рекао је Савић.

Он је додао да је био у прекиду пут према насељима Рајићи, Лукић Поље и Дервента.

- Екипе ће и даље бити на терену да би могле ургентно да дјелују када је у питању проходност путева - навео је Савић.

Милићки малинари пријављују да је снажно невријеме праћено пљуском и градом причинило несагледиве посљедице на малињацима и да је штета огромна.

Милован Видовић рекао је Срни да је овакво невријеме незапамћено у Милићима и да су му страдали малињак и пољопривредни усјеви на имању у насељу Рајићи.

-Четири дунума малина, сав труд, рад, улагања, отишли су за два сата, али само да је жива глава и да будемо здрави, ваљда ћемо штету надокнадити - рекао је Видовић.

ФОРМИРАНЕ ДВИЈЕ КОМИСИЈЕ ЗА ПРОЦЈЕНУ ШТЕТЕ

 У Милићима је формирана једна комисија за процјену штете настале на инфраструктури усљед јучерашњег невремена и друга за процјену штете у пољопривреди, првенствено малинарству, рекао је Срни начелник Милића Марко Савић.

Он је рекао да ће комисије радити и у дане викенда да би што прије утврдиле стање на терену, те додао да су отворене двије телефонске линије за пријаву штете - за пољопривреду на број 056/745-521, а за инфраструктуру на 056/745-530.

"Важно је да сви који пријављују штету оставе личне податке, наведу површину земљишта и локацију гдје је штета начињена, а комисија ће радом на терену извршити детаљније евидентирање. Биће прикупљени подаци у сарадњи са предсједницима мјесних заједница да бисмо лакше утврдили право стање", навео је Савић.

Он је најавио да ће контактирати Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да би добили помоћ у ублажавању штете.

Савић је напоменуо да противградна заштита на овом подручју јуче није учествовала јер није имала дозволу за дјеловање због авионског саобраћаја, што је додатно отежало ситуацију.

"Осим полиције, комуналног предузећа и ватрогасаца, предузећа са којима имамо уговоре, на санацији штете на путној инфраструктури радиће и милићко предузеће Грамел", навео је Савић.

Он је подсјетио да је причињена и штета на јавним објектима, али у мањем обиму.

"У Центру за социјални рад вода је продрла у објекат, али то је све мања штета у односу на ону у пољопривреди. На терену ћемо видјети да ли има још установа које су угрожене и шта можемо учинити", рекао је Савић.

 Јако невријеме праћено грмљавином, кишом и градом погодило је јуче Милиће, а у појединим дијеловима општине било је прекида у снабдијевању електричном енергијом, као и телефонских веза.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана