Град покосио пшеницу

Милан Вујић
Град покосио пшеницу

Градишка - Ратари приводе крају жетву пшенице на подручју Лијевче поља, а и прије њеног завршетка кажу да ће у амбарима бити бар за петину мање жита него послије прошлогодишње жетве.

Према првим процјенама, приноси достижу од три до четири тоне по хектару, квалитет пшенице је релативно добар, али на парцелама које су прољетос погођене градом приноси су веома слаби. Мајско градоносно невријеме погодило је 727 хектара под житарицама, а штета је процијењена на 647.827 марака. У јесењој сјетви, која је каснила такође због временских неприлика, пшеница је засијана на око 3.000 хектара.

- На већини парцела примијењена је комплетна агротехника, квалитет зрна је добар, али су приноси знатно лошији од прошлогодишњих. На то је највише утицало мајско олујно невријеме - каже пољопривредник из Косјерова Дарко Секимић који је засијао пшеницу на 60 хектара.

Према његовим ријечима, сјетва је била веома тешка јер су парцеле биле натопљене, а сав труд ратара уништио је град.

- Приноси варирају од парцеле до парцеле, а посебно су умањени на парцелама које су погођене градом - рекао је Секимић.

Фармер из Трошеља Саво Радивојац каже да му је на парцели од 20 хектара пшеницу покосио лед.

- Принос је јако мали, неких од двије до три тоне по хектару, ако буде и толико. Међутим, на осталим парцелама принос је солидан - истакао је Радивојац.

Секимић каже да откупна цијена пшенице још није договорена, али је изразио задовољство због субвенција Министарства пољопривреде РС које ће износити пет фенинга по килограму откупљене пшенице и 125 КМ по засијаном хектару. Градишки ратари сматрају да би откупна цијена пшенице требало да буде већа од прошлогодишње када је износила од 32 до 33 фенинга по килограму.

- Принуђени смо да пшеницу ускладиштимо док не буде дефинисана откупна цијена - казао је Радивојац.

Комбајни

На подручју Градишке, Лакташа и Српца за жетву је било ангажовано око 150 комбајна. Комбајнер Саша Каиш каже да је захваљујући субвенцијама ресорног министарства набављено доста нових машина.

- Ситуација је прилично добра, углавном сви имамо нове машине, што је неким дијелом олакшало обављање посла, јер се машине не кваре - казао је Каиш.

 

Штета од града на житарицама

- Пшеница - 95.000 КМ  

- Зоб - 12.345 КМ  

- Јечам - 23.334 КМ  

- Остале житарице - 517.000 КМ  

 

Субвенције за пшеницу

- 250 марака по засијаном хектару

- 5 фенинга по продатом килограму

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана