Град Добој наставља да суфинансира куповину некретнина: Нова шанса за младе брачне брачне парове

Данијела Бајић
Град Добој наставља да суфинансира куповину некретнина: Нова шанса за младе брачне брачне парове

ДОБОЈ - Град Добој расписао је четврти јавни позив за суфинансирање за куповину 100 станова у сврху подстицања младих брачних парова на подручју града, објављено је на званичној интернет страници Градске управе.

Суфинансирање се обавља по два модела. Према првом моделу град финансира 49 одсто укупне вриједности стамбене јединице, док супружници учествују 51 одсто и у том случају супружници бирају стамбену јединицу. Према другом моделу град финансира 70 одсто, а 30 одсто супружници, који у том случају немају право избора стамбене јединице.

Међу условима о учешћу на четвртом јавном позиву, који су објављени на званичној интернет страници града Добоја, наведено је и да су супружници закључили брак послије 11. септембра 2019. године.

- Услов је и да најмање један од супружника има пребивалиште на подручју града Добоја у непрекидном трајању од најмање три године - наведено је на градској страници.

Додаје се да ниједно од супружника не треба да буде власник/сувласник непокретности - објеката (куће, стана), условних за становање на подручју БиХ. Градоначелник Добоја Борис Јеринић изјавио је у петак да је ријеч о пројекту према којем је Добој, односно Република Српска јединствена у региону.

- Жеља и опредјељење нам је да млади долазе у Добој, да овдје заснивају породице и остају - рекао је Јеринић и додао да је, од укупно 100 станова преостао 61 стан да буде додијељен, према одлуци локалног парламента од септембра прошле године.

Он је навео да се размишљало о куповини додатних 100 станова, као и да се идуће седмице расписује јавни позив за куповину 30 станова.

- Заједно ћемо и са Министарством породице, омладине и спорта Српске и Владом Републике Српске тражити још боље и повољније услове - најавио је Јеринић, указавши на то да су за наставак реализације овог пројекта потребна значајна средства.

Јеринић је раније изјавио да није мала ствар када млади људи, који стварају породицу и граде будућност ове земље, имају прилику да добију квалитетан кров над главом за 20.000 до 30.000 КМ.

Одборници Скупштине града Добоја 3. септембра 2019. године усвојили су одлуку о суфинансирању куповине 100 станова младим брачним паровима, а, према општим условима право да конкуришу, између осталих, имаће парови млађи од 30 година, који намјеравају да у Добоју стално бораве 20 година.

Доношењу ове одлуке претходила је иницијатива предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, посланика у Парламентарној скупштини БиХ Обрена Петровића и градоначелника Добоја Бориса Јеринића.

Величина и цијена

Како је наведено у конкурсу, стан од 40 до 75 метара квадратних мора да буде новоизграђен и да се налази на подручју града Добоја. Максимална цијена стамбене јединице по метру квадратном је до 1.600 КМ са ПДВ-ом.

Финансирање вриједности некретнине

Први модел

- 49 одсто град

- 51 одсто супружници

(Супружници бирају некретнину)

 

Други модел

- 70 одсто град

- 30 одсто супружници

(Супружници немају право избора некретнине)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана