Приједор добио осми мурал

срна
Foto: срна

ПРИЈЕДОР- У Приједору је данас откривен осми мурал "Небо је граница" осликан на фасади зграде Угоститељско-економске школе.

Мурал је насликан у оквиру пројекта "Приједор – град мурала", који реализује Удружење ликовних умјетника у сарадњи са Градском управом и Удружењем "Програм Приједор" из италијанског града Трента.

Аутор мурала, академски графичар Драган Инђић из Приједора, рекао је да је као бивши ученик економске школе хтио да поручим да формално орбазовање не мора бити крај, да ученици увијек могу да се усавршавају и усмјеравају у другим смјеровима.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић рекао је да је Градска управа финансијски подржала овај пројекат и да му је посебно драго што је мурал осликао човјек из Приједора, те најавио даљу подршку оваквим пројектима јер доприносе естетици града.

Предсједник Удружења ликовних умјетника Борис Еремић рекао је да Приједор има велику традицију града сликара, а да су мурали брендирање те приче.

Свечаности откривања мурала присуствовала је делегација из Италије. Аутору је уручена међународна награда "Паола де Манинкор" која се састоји од плакете и новчаног дијела од 3.000 КМ који обезбјеђује општина Лавис, родно мјесто италијанске сликарке која је 1998. године, заједно са дјецом из тадашњих избјегличких центара, осликала први мурал у Приједору на фасади Електротехничке школе.

Претходни мурали су "Шеширџија" Наташе Коњевић из Бањалуке, "Трансформација" мађарског стрит-арт умјетника Атиле Саможија Видама, "Врт" румунског аутора Раула Опре Садоа, "Град" умјетничке групе "Дим Тим" из Београда, "Негдје између почетка и краја" Селвера Бегића из Бањалуке, "Гејм он" Љубише Пушца из Приједора и "Шта је унутра" (What is inside ?) Андреја Жикића Артеза из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана