Град Бијељина први у укључивању грађана у доношење одлука

ГС
Град Бијељина први у укључивању грађана у доношење одлука

БИЈЕЉИНА - Град Бијељина добитник је плакете за најбољу јединицу локалне самоуправе у области укључивања грађана и организација цивилног друштва у процесе доношења одлука на локалном нивоу, саопштено је из градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције.

У саопштењу је наведено да су Савез општина и градова Републике Српске, Савез општина градова ФБиХ и Регионални програм локалне демократије на Балкану – Релоад спровели анализу најбољих пракса међу укупно 21 јединицом локалне самоуправе које су дио тог пројекта из неколико области.

Анализа најбоље праксе обухватила је транспарентно финансирање организација цивилног друштва из буџета јединица локалне самоуправе и укључивање грађана и организација цивилног друштва у процесе доношења одлука на локалном нивоу.

Из ресорног одсјека су навели да су представници Градске управе у априлу попунили свеобухватни упитник за оцјењивање праксе јединица локалне самоуправе у области учешћа грађана и организација цивилног друштва у доношењу одлука, а током овог мјесеца је објављено да је Градска управа Бијељина прва у области укључивања грађана и тих организација у процесе доношења одлука на локалном нивоу.

У саопштењу је наглашено да се град Бијељина издвојио у комуникацији са грађанима по кориштењу комуникацијских алата и по укључивању организација цивилног друштва у радна тијела тако што су грађани редовно анкетирани о актуелним питањима.

У протекле двије године урађено је осам анкета са учешћем око 9.330 грађана, нагласили су из Одсјека и додали да је обухваћено и и укључивање представника организација цивилног друштва и рањивих група у радна тијела Скупштине и савјетодавна тијела градоначелника.

- Општине и градови користе велики број медија за комуникације, од оних намијењених једностраном информисању (интернет странице, жВиберж групе, медијски наступи итд, до оних који омогућавају интеракцију са грађанима и организацијама цивилног друштба ) друштвене мреже, јавне консултације, учешће у радним тијелима, анкетирање, интерактивне интернет апликације за сугестије, подношење захтјева или пријава проблема - наведено је у саопштењу.

Град Бијељина ће плакету добити накнадно, када буде омогућено одржавање састанака и окупљање више особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана