Грабовац: Институт у потпуности занемарио тражење српских жртава

Срна
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА- Предсједник Удружења за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Брод Марко Грабовац рекао је да су породице незадовољне радом Института за нестала лица БиХ на процесу тражења 40 несталих Срба из ове општине.

"Нећемо одустати од тога да пронађемо све и једно лице српске националности које је убијено на овом подручју", рекао је Грабовац данас новинарима у Бањалуци, гдје се данас обиљежава Дан погинулих и несталих Републике Српске.

Грабовац је испричао да још трага за посмртним остацима своје мајке која је убијена у Броду током напада Хрватске војске и муслиманско-хрватских снага на ову општину 1992. године, те да је посмртне остатке свога брата пронашао у масовној гробници у муслиманском гробљу.

Он је рекао да подржава став Републичке организације да се радикално расформира Институт за нестала лица БиХ или да се укине, а да се овај процес врати у надлежност Републике Српске.

Грабовац каже да је Комисија за нестала лица Републике Српске имала добре резултате у свом раду на простору Федерације БиХ и региона, за разлику од Института за нестала лица БиХ који је у потпуности занемарио тражење српских жртава рата.

Рајка Нинковић из Бањалуке, супруга погинулог борца ВРС на Градачцу, рекла је новинарима да 30 година након рата, још увијек вјерује да има наде да пронађе макар дио посмртних остатака супруга како би их достојанствено сахранила.

Нинковићева је истакла да су породице погинулих и несталих из Републике Српске незадољне радом Института за нестала лица БиХ на процесу тражења несталих српских војника и цивила, јер институције на нивоу БиХ задужене за овај процес више не воде рачуна о породицама несталих и српским жртавама рата.

"Српске породице би саме и појединачно урадиле више на проналаску наших најмилијих да смо имали услове и средства која сада има Институт за нестала лица БиХ", поручила је Нинковићева.

Поводом обиљежавања Дана погинулих и несталих Републике Српске данас је служен парастос у Храму Христа Спаситеља, те положени вијенци и руже на гробљу "Свети Пантелија" и спомен-костурници на Новом гробљу у Бањалуци.

Вијенац су положиле делегације републичке и бањалучке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Руже су положиле делегације Народне скупштине Републике Српске, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске, Града Бањалука, те представници општинских и градских организација породица погинулих и несталих из Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана