Горица Арбиња Гладанац и Мирна Ерић највредније читатељке библиотеке у Рогатици

Сретен Митровић
Горица Арбиња Гладанац и Мирна Ерић највредније читатељке библиотеке у Рогатици

РОГАТИЦА - За књигу се често каже да је човјеков најбољи пријатељ, а с тим су и те како сагласне Рогатичанке Горица Арбиња Гладанац и Мирна Ерић које су проглашене за највредније читатељке у тој општини.

Већ је постала традиција да се у организацији Народне библиотеке уз подршку општине одржавају “Дани Војислава Лубарде” у знак сјећања на овог великана српског књижевног стваралаштва који је рођен у Рогатици и чије име носи ова културна установа.

Једна од манифестација које се тим поводом одржавају је и проглашавање највреднијих читалаца, а ове године међу одраслима то признање припало је Горици Арбиња Гладанац, а из реда “малих” обожавалаца писане ријечи Мирни Ерић.

Горица која је по занимању економски техничар није запослена и када обави кућне послове и обавезе око дјечице, сваки слободан тренутак користи за читање.

- Читам све што ми дође под руке, а прочитала сам 55 књига. Не могу ни кафу да попијем без књиге, а и дјецу успављујем уз неко лијепо штиво - каже Горица. Од наслова које је у посљедњу годину дана прочитала посебно јој је, каже, у сјећању остала серија књига Карлоса Луиса Стафора и “Душанова клетва” аутора Вање Булића.

На дјечијем одјељењу рогатичке библиотеке конкуренција је била знатно већа, а убједљиво највише књига прочитала је Мирна Ерић која ће у наредној школској години кренути у шести разред Основне школе “Свети Сава”.

Она је, према евиденцији библиотеке, у посљедњу годину дана прочитала 42 књиге. Колико је то велики број види се и по томе да је ова вриједна дјевојчица једна од најбољих играчица у стонотенисерском клубу у Рогатици и уз све то одличан је ђак, а све чешће помаже мајци у обављању кућних послова.

- Њу не занимају само књиге дјечијег узраста, него све чешће посеже и за озбиљнијим издањима - каже директорка библиотеке Нада Радуловић.

Мирнин тата Раде, каже да је она почела читати већ са четири године и од тада је најмлађи члан библиотеке у Рогатици.

- Слова је научила двије године прије старијег брата Павла. Она чита кад год има мало слободног времена, а са књигом иде и на спавање. Не интересују је много телефон, игре и “Фејсбук” - прича поносни отац, истичући да у рукама своје кћерке све чешће види књиге намијењене старијим генерацијама.

Рекордан број наслова

У библиотеци се надају да ће јавна признања уз симболичне награде, поспијешити интерес за читањем књига и добити још много нових читалаца из свих категорија становништва.

- Врата библиотеке су широм отворена, а из дана у дан имамо све више књига. Ускоро ће их бити и до 40.000, што Рогатица никад није имала - казали су у библиотеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана