Горан Стојановић, будући љекар из Братунца за “Глас”: Наспрам Српске Америка није ни опција

Милијана Латиновић
Горан Стојановић, будући љекар из Братунца за “Глас”: Наспрам Српске Америка није ни опција

БРАТУНАЦ - Љубав према медицини, записана у генима, одвела је студента шесте године Медицинског факултета у Фочи Горана Стојановића на праксу преко океана, гдје му је понуђен и посао, али он себе по завршетку студија ипак види у бијелом мантилу у Српској, а шансу да знање примјењује овдје пружиће му болница у Зворнику.

Првобитна жеља Стојановића била је да студира фармацију, али је након разговора са једном докторицом промијенио мишљење и уписао се на медицину. Вријеме је показало, додаје Горан за “Глас Српске”, да није погријешио при избору. Будућег љекара из Братунца од октобра очекују нове лекције и испити које ће, нада се, успјешно савладати као и све до сада. По повратку са шестоседмичне праксе у Мичигену у САД Горана је дочекала понуда зворничке болнице.

А све је почело тако што је овај младић већ три године један од стипендиста Фондације “Јерицхо” која стипендира студенте из БиХ и стимулише их да остану у својој земљи. Позвали су га у Мичиген, гдје је у Клиници за хитно збрињавање пацијената одрадио праксу. 

- Видио сам како функционише мало другачији систем здравства, научио много. Искуство је непроцјењиво. Тамошњи љекари су ме укључивали у рад колико је било могуће. Мојој генерацији је “ковид” донекле ускратио праксу овдје, али сам добар дио научио у Америци - испричао је Горан истичући да се утисци још нису слегли.

Од челника клинике “Спецтрум Хеалтх Буттерњортх” добио је позив да по завршетку студија дође и буде љекар у мичигенској клиници. Упркос отвореним вратима преко океана, Горан сматра да је за сада његово мјесто у његовој Републици.

- Рекли су ми, ако икада будем имао жељу да радим у Америци, да им се јавим. Хвала им на томе, али ја заиста желим да останем овдје. Одлазак тренутно није опција за мене - казао је будући љекар из Братунца.

Горану је на неки начин медицина записана у генима. Његов отац је већ двадесетак година запослен у Хигијенско-епидемиолошкој служби у сребреничком Дому здравља, а осим тога, и стриц му је медицинар.

Након што узме диплому у руке, Горан себе види као дио тима зворничке болнице, а на то рачуна и директор те здравствене установе Иван Поповић.

- Када сам прочитао причу о младом љекару који је одбио понуду из Америке са жељом да остане у Српској, позвао сам га и са задовољством смо разговарали. С обзиром на то да је поријеклом из наше регије, обећали смо му посао након што положи све испите, а вјерујем да ће и то све ићи одлично, као и до сада. Ријеч је о веома добром и вриједном младићу - рекао је за “Глас” Поповић изразивши наду да ће већ у септембру идуће године Горан бити дио тима зворничке болнице.

Специјализација

Горан Стојановић је казао да се још није дефинитивно опредијелио за грану медицине којом жели да се бави.

- Размишљам о ургентној медицини и неурологији, па видјећемо куда ће ме пут одвести - рекао је Горан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана