Голић: Станарима потребни ватрогасна служба и дом здравља

Срна
Голић: Станарима потребни ватрогасна служба и дом здравља

Станари - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић оцијенила је да је, иако Станари као најмлађа општина у Српској сваким даном напредују, потребно урадити много тога, од ватрогасне службе, цивилне заштите, до дома здравља.

Голићева је рекла да су у току разговори представника општине са Рудником и Термоелектраном "Станари" да општини буде уступљен простор бившег рудника како би биле смјештене потребне организације.

Она је новинарима након састанка са начелником општине Станари Душаном Панићем изјавила да ова општина постоји 20 мјесеци, има 30 запослених, планиран буџет за сљедећу годину од 8,9 милиона КМ, а више од 70 одсто изворних прихода општине долази по основу давања и прихода од Рудника и Термоелектране "Станари".

Голићева је додала да је са подручја ове општине у Руднику запослено више од 500 грађана, што много значи овој младој општини.

Према њеним ријечима, током састанка било је ријечи и о начину подјеле између Станара и Добоја јер су новим Законом о локалној самоуправи створене правне могућности да биланс буде завршен.

"Разговарали смо и о поступку легализације, у првој зони општине више нема ниједан бесправно саграђен објекат, али их има у руралном дијелу, те смо сугерисали да поведу кампању како би грађани са бесправно изграђеним објектима једним рјешењем могли добити и грађевинску дозволу и да легализују свој објекат због погодности до краја године", појаснила је Голићева.

Она је истакла да би Станари до фебруара сљедеће године требало да усвоје просторни план, као основни стратешки документ ове општине.

"Када је ријеч о имовинско-правним односима, тамо гдје је саграђен објекат Термоелектране жСтанариж савјестан инвеститор је на основу експропријације ушао у посјед и изградио објекат", додала је Голићева.

Панић је оцијенио да општина сваким даном напредује у интересу грађана.

Он је додао да окосницу развоја општине чини Рудник и Термоелектрана "Станари", а стечена средства користиће се за капиталне инвестиције и развој.

"Наш развој биће усмјерен ка реалном сектору, отварању малих и средњих предузећа. До краја године планирамо да ријешимо све проблеме са земљиштем како бисмо га понудили инвестиорима", истакао је Панић и додао да општина планира да ријеши и питање водоснабдијевања руралних подручја, а у току наредне године и да се прикључи на ауто-пут Добој-Прњавор.

Панић је оцијенио да је подјела са општином Добој мучно питање, те додао да је општина Станари урадила све што је закон прописао, али да нису наишли на разумијевање Добоја, те да би са комисијом коју формира Влада Српске требало да се иде у разграничење.

Начелник општине Станари је појаснио да су спорна средства од 6,5 милиона КМ која Добој дугује Станарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана