Годишњица формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде: Витештвом одбранили кућни праг

Д. Ј.
Годишњица формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде: Витештвом одбранили кућни праг

СРБАЦ - Прва србачка лака пјешадијска бригада била је војна јединица часних и одважних људи који нису ишли у рат да освајају туђе територије, већ да се витешки боре како би одбранили своје породице и кућни праг.

Ово је изјавио ратни начелник штаба Свето Стојаковић на тродневној манифестацији обиљежавања 30. годишњице формирања србачке бригаде која је јуче завршена свечаном поворком и парастосом за погинуле борце на градском тргу. Стојаковић је рекао да је 3.338 бораца ове бригаде прошло сва најважнија ратишта, од чега је њих 66 страдало, 488 је рањено, а десет их се воде као нестали.

- Бригада је први пут постројена 7. јуна 1992. године на фудбалском игралишту у Малим Ситнешима од стране легендарног команданта Првог крајишког корпуса Момира Талића, а на тежак и мукотрпан ратни пут кренула је под командом пуковника Миодрага Сувајца. Успјешно је извршавала све борбене задатке и уливала сигурност међу локалним становништвом на свим ратиштима - рекао је Стојаковић.

Потпуковник Вићо Ковачевић рекао је да је србачка бригада поштовала принципе међународног ратног права и никада се није огријешила о њих, а за ратне заслуге је одликована орденом Петра Мркоњића.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, који је такође био припадник ове бригаде, рекао је да су србачки борци били оличење истинске храбрости и одважности јер се ниједног тренутка нису бојали за своје животе, већ искључиво за животе чланова своје породице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана