ГО Уједињене Српске Бањалука: Рјешавати проблеме вишечланих породица

Срна
ГО Уједињене Српске Бањалука: Рјешавати проблеме вишечланих породица

Бањалука - Чланови Градског одбора Уједињене Српске у Бањалуци поручили су на данас да су незапосленост, стамбена незбринутост, неукључивање дјеце у ваннаставне активности и недостатак смјештаја у вртиће највећи проблеми вишечланих породица у Бањалуци, те да ће се залагати за њихово рјешавање.

Шеф за стратегију развоја града Бањалука при Уједињеној Српској Татјана Вучић Рогић истакла је на конференцији на новинаре да се помоћ запошљавању и самозапошљавању ових породица може дати кроз подршку породичном предузетништву.

"Много породица са четворо и више дјеце има пољопривредна газдинства. Дајући им подстицаје не бисмо правили трошак граду Бањалука већ обрнуто. Те породице би кроз самозапошљавање пријављивале своја предузећа и газдинства, плаћала порезе и доприносе, а то би се враћало у буџет града", рекла је Вучићева, која је кандидат за одборника ове странке на локалним изборима.

Она је на основу четворогодишњег Стратешког плана развоја Бањалуке Уједињене Српске навела да им је намјера да реализују и друге подстицаје вишечланим породицама попут ослобађања од плаћања паркинга на јавним површинама, омогућавање бесплатних карата за превоз дјеци, као и плаћање чланарине у спортским клубовима, културно-умјетничким друштвима и курсевима страних језика.

Члан Удружења вишечланих породица "Четири плус" из Бањалуке Сања Топић је нагласила да је међу 600 вишечланих породица из Бањалуке више од пола стамбено незбринуто.

"Желимо да дјеца из вишечланих породица имају бесплатан вртић и хоћемо да се покрене иницијатива да се у ту акцију укључе и приватни вртићи", рекла је Топићева, која је кандидат за одборника испред Уједињене Српске.

Потпредсједник странке Наталија Тривић нагласила је да ће Уједињена Српска и даље озбиљно радити на унапређењу пронаталитетне политике у Бањалуци, истакавши да су у протеклом периоду реализовали иницијативу да свака мајка по једном рођеном дјетету добије годину стажа у радној књижици.

"Ту је и наша подршка иницијативи да се објави јавни регистар већ осуђених педофила са циљем превенције и јачања казнене политике у тој области", навела је Тривићева.

Из Уједињене Српске поручују да ће се залагати за рјешавање проблема смјештаја у вртиће на нивоу града, како вишечланих, тако и осталих породица, те да треба изједначити цијене смјештаја у приватним и државним вртићима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана