Глас Српске са кадетима из БиХ који с ишчекују одлазак на Војну академију у Београд: Војна униформа животни стил

Милијана Латиновић
Глас Српске са кадетима из БиХ који с ишчекују одлазак на Војну академију у Београд: Војна униформа животни стил

Бањалука - Пилоти, пјешадинци, логистичари, љекари само су нека од звања која ће након четворогодишњег образовања на Војној академији Универзитета одбране Србије понијети десет кадета из БиХ.

Прилику за усавршавање у једној од најцјењенијих установа у региону добили су након што су изабрани међу великим бројем кандидата да стичу војно образовање и буду амбасадори своје земље и Оружаних снага БиХ.

Двадесетједногодишњи Владимир Ристић из Шековића од малих ногу је заљубљеник у спорт и цијели живот је посветио физичком оспособљавању. Паралелно са тим родила се и љубав према војној униформи.

- Оног момента када је изашао конкурс за професионалне војнике, пријавио сам се и тада почиње мој војнички живот. Завршио сам обуку и већ двије године сам професионални војник - испричао је Ристић.

Као сваки човјек који тежи напретку, и његова жеља је била да иде даље, да учи и усавршава се и да из дана у дан буде све бољи.

- Војска је постала начин мог живота. Нисам оклијевао да се пријавим на конкурс за кадете на Војној академији у Београду. На тестирању сам показао управо оно за шта сам се цијели живот спремао - да сам физички способан и да сам стекао знање кроз школовање - каже Ристић, који је конкурисао за менаџмент одбране.

Марљив рад и велики труд који га чека не падају му тешко, јер на крају школовања га чека одскочна даска за сан - да постане високорангирани официр.

- Војска је увијек била понос државе, а, нажалост, данас се највише своди на материјални интерес и многи се одлучују да задуже униформу јер виде добар посао и плату. Надам се да ће тај систем вриједности бити промијењен и да ће само најбољи, као некад, служити држави и народу - додаје Ристић.

Једна од четири дјевојке које ће школовање наставити на Војној академији је двадесетогодишња Бањалучанка Тијана Гуслов.

- Мотивисала ме је тренутна нестабилна безбједносна ситуација у свијету. Желим да након завршетка Војне академије дам допринос очувању безбједности и интегритета земље у којој живим - каже Тијана, која ће похађати смјер менаџмент у одбрани.

Сигурна је да ће уз подршку породице и колега без већих проблема савладати све препреке које је чекају и као школован кадар се вратити на службу у Оружане снаге БиХ.

Челична војна дисциплина многима тешко пада, али не и двадесетогодишњем Кристијану Шљивићу из Бањалуке, којем је била један од мотива да постане професионални војник, а сада и да крене на пут ка официрским чиновима.

- Неизмјерно се радујем што ћу једног дана по завршетку образовања стећи чин официра и бити у прилици да помогнем свом народу - рекао је Шљивић, који ће се усавршавати на смјеру пјешадије.

Деветнаестогодишња Бањалучанка Ана Стаменић није имала проблема да крене у разбијање предрасуда о женама као војним лицима.

- Све је ствар личног избора. Жена не губи своје квалитете војним начином живота, већ напротив, стиче знања и вјештине које може искористити и у пословном и у приватном животу - каже Ана, која се опредијелила за логистику.

Да би добили мјесто на београдској академији, кадети су прошли опсежна тестирања, почевши од здравствених прегледа и провјере физичке спремности и општег знања до захтјевних психотестова. Охрабрени првим успјесима на тестовима, крајем августа ће кренути пут Београда по нове, све до испуњења сна и дана када ће у знак завршетка школовања шапке полетјети у ваздух.

Стуб образовања

Историја Војне академије у Београду дуга је 160 година и један је од стубова образовања у Србији.

Покушаји стварања официрског кора започети су 1833. године у доба кнеза Милоша Обреновића слањем српских младића на школовање у Русију. Ипак, 18. марта 1850. године кнез Александар Карађорђевић одобрава формирање Артиљеријске школе, која представља коначно утемељење војног школства у Србији. То је био разлог да се у Војсци Србије 18. март слави као Дан Војне академије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана