Гимназијалки из Сокоца ђачким пером чува љубав према Србији

Милијана Латиновић
Гимназијалки из Сокоца ђачким пером чува љубав према Србији

Соколац - Србија ће увијек бити мајка, извор и темељ. За Србију куцају наша срца, њој хитамо и за њу се молимо.

Овим ријечима је ученица Средњошколског центра "Василије Острошки" у Сокоцу Анђела Ковачевић (19) изразила своју љубав према Србији и, како каже, браћи с оне стране Дрине.

Њен литерарни рад, писан у форми писма мајци на тему "Шта то Србија треба да зна о мени" изабран је међу десет најбољих на конкурсу који је поводом Дана државности Србије расписао Генерални конзулат ове земље у сарадњи са Педагошким заводом РС.

- У најтежим тренуцима за наш народ, мило звучање црквених звона је у напаћеним душама будило вјеру и наду у боље сутра. У давна времена и наши су се преци борили за исту ову Србију - написала је ова гимназијалка.

Она је описала живот дјевојке са Романије која је школовање наставила у Београду, гдје наилази на језичке баријере због којих се осјећа мање вриједном међу својим народом.

Пажљиво бираним ријечима, иако тек стасала на позорници живота, Ковачевићева каже да ријека Дрина није раздвојила Србију и РС, које вијековима уназад спајају нераскидиве везе.

Осим овог текста, Ковачевићева је на конкурс послала и пјесму за коју је добила специјално признање.

- Везе између Републике Српске и Србије су веома јаке и у томе сам пронашла инспирацију за писање. Иако сам до сада освојила више од 10 награда на литерарним конкурсима, ова ми посебно значи и даје вјетар у леђа да наставим писати и у будућности - рекла је Ковачевићева.

Љубав према писаној ријечи код ње се родила још у дјетињству, а узоре у књижевности пронашла је у дјелима Иве Андрића, Меше Селимовића, Достојевског и Булгакова.

- Читајући књиге сазрела сам и развила критички однос према стварности, а писана ријеч је најљепши начин да се мисли и осјећања чувају од заборава - казала је Ковачевићева, која је један од најбољих ученика у својој генерацији.

О плановима за будућност не говори много, циљ јој је да кроз неколико мјесеци, када напусти ђачку клупу, упише Фармацеутски факултет у Сарајеву јер је, осим писане ријечи, хемија још једна њена велика љубав.

Генерални конзулат Србије у Бањалуци позвао је на свечани пријем 22. фебруара директора соколачког Средњошколског центра Жарка Ковачевића, ученицу Анђелу Ковачевић и њеног ментора. Њима ће том приликом бити уручене награде, а награђеној ученици и њеном ментору обезбијеђен је десетодневни боравак на Тари и у Врњачкој Бањи у Србији.

Атлетика

Да је Анђела Ковачевић с правом једна од најбољих ученица у својој генерацији, свједочи њена свестраност и успјеси на свим пољима. Поред љубави према књижевности и хемији, у својој биографији забиљежила је и завидне спортске резултате.

- Активно се бавим атлетиком већ пет година. Моја дисциплина је бацање копља и тренутно имам најбољи резултат у БиХ у овој дисциплини у категорији старијих јуниорки - рекла је Ковачевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана