Гимназијалка из Бањалуке поново златна математичарка

Милијана Латиновић
Гимназијалка из Бањалуке поново златна математичарка

Бањалука - Гимназијалка из Бањалуке Тијана Бабић освојила је златну медаљу на Европској математичкој олимпијади за дјевојке која је одржана у Цириху.

Да математика није баук, протеклог викенда је још једном потврдила ова ученица трећег разреда Гимназије која, рјешавајући математичке "проблеме", ниже само успјехе.

Од шест постављених задатака, Тијана је успјешно ријешила четири и тако освојила 32 од укупно 42 бода.

Њена мајка Слађана Бабић нам је казала да су с великим нестрпљењем ишчекивали да им Тијана јави коначан исход такмичења.

- Чули смо се након што је урадила задатке и већ тада смо знали да ће освојити најмање сребро, али кад нам је јавила да је добила златну медаљу, нашој срећи није било краја - казала је Бабићева додавши да Тијану, пуну позитивних утисака, данас ишчекују да стигне кући.

- Презадовољна је организацијом такмичења и пресрећна због постигнутог успјеха. То је само још једна потврда да се њен рад и свакодневно вјежбање задатака исплатило - рекла је Бабићева.

Такмичење у Цириху за Тијану је било прво овогодишње међународно надметање. Слиједе Балканска олимпијада за средњошколце, а након ње, ако се пласира у тим, сљедећа станица је Међународна олимпијада у Бразилу. 

Ова ученица је и редован учесник и у камповима који се организују за математичаре, а много времена проводи и самостално вјежбајући задатке.

Шампионки из РС је математика у генима, јер и њени родитељи и старија сестра такође воле математику.

- Тешко је рећи на кога је талентована, али и њен отац и ја волимо математику, а прије него се озбиљније почела бавити математиком, Тијана је играла шах, тако да је и ту добрим дијелом развила логику у размишљању - рекла је Бабићева.

Осим вјежбања задатака, Тијана ужива у читању литературе, а по завршетку средње школе планира да се настави образовати у области математике или информатике.

Тијана, о чијим успјесима је "Глас Српске" већ писао, раније је казала да за математику није пресудан таленат већ вјежбање, те да многе задатке проналази на интернету и тако се припрема за велика такмичења.

Она је 2015. године на европском математичком купу такође освојила злато, а прошле године у Румунији сребро, док је са Међународне математичке олимпијаде у Хонконгу донијела бронзану медаљу.

Такмичење

У Швајцарској се такмичило 168 математичарки из 44 државе, а подијељено је 16 златних, 27 сребрних, те 43 бронзане медаље. У званичној конкуренцији, међутим, било је 127 такмичара, јер су ученици из ваневропских земаља рјешавали задатке ван конкуренције.

БиХ је сребро донијела Адиса Болић из Бихаћа, док су почасне награде добиле Елма Нухановић и Лејла Скелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана