Генерал Грацијано: Даље јачати сарадњу

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић истакао је у разговору са предсједавајућим Војног комитета ЕУ генералом Клаудијом Грацијаном да је интеграција БиХ у ЕУ најважнији приоритет спољне политике, те да је БиХ у том смислу дио заједничке спољне и безбједносне политике - ЦСДП.

Поџић је истакао да је подршка ЕУ од круцијалног значаја за БиХ, а посебно у домену одржавања стабилног и безбједног окружења у оквиру мисије "Алтеа Еуфор" у БиХ, те изразио наду да ће бити отворене прилике за нову и снажнију сарадњу са институцијама ЕУ у наредном периоду, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

 

На састанку је наглашен значај потписаног Споразума између БиХ и ЕУ о успостављању оквира за учешће БиХ у операцијама ЕУ за управљање кризама, на основу којег Оружане снаге БиХ учествују у Мисији обуке ЕУ у Централноафричкој републици (ЕУТМ РЦА) од 2017. године у којој су до сада била 24 припадника Оружаних снага БиХ.

 

Поџић је посебно захвалио генералу Грацијану за подршку коју ЕУ и Еуфор пружају у процесу противминског дјеловања и обавијестио га да су посредством Еуфора упутили вербалну ноту високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност за помоћ процесу деминирања из ЕУ Фонда за мир, додаје се у саопштењу.

 

Поџић је указао на недовољан буџет за одбрану, што се негативно одражава на реализацију преузетих обавеза у вези са спровођењем активности из документа "Преглед одбране БиХ" и покретање процеса модернизације Оружаних снага БиХ.

 

Генерал Грацијано исказао је снажну подршку БиХ и реформским процесима, те пренио поруку подршке Савјета Европске уније БиХ као јединственој и сувереној земљи.

Он је изразио очекивања да ће се мисија "Алтеа" у БиХ наставити и даље, у чему је незамјењива улога снага Еуфора.

 

Грацијано је охрабрио званичнике Министарства одбране и Оружаних снага БиХ да искористе присуство Еуфора у БиХ, те да програмима обука и вјежби додатно ојачају капацитете Оружаних снага који ће бити кориштени како на унутрашњем плану, тако и у мисијама подршке миру у свијету.

 

У саопштењу се додаје да генерал Грацијано води послове Војног комитета ЕУ и војни је савјетник представника Уније за спољну и безбједносну политику о свим војним питањима и представља примарну тачку контакта са командантима војних операција ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана